В Україні прийняли закон про фріланс: вводять нову форму договору

Читати на RU

18 липня 2022 року український парламент у другому читанні проголосував за законопроект №5161, який унормовує фріланс як форму трудових відносин. AIN.UA розповідає деталі про проект.

  • Основна нова норма, яку вводить проект: нова форма трудового договору, або ж договір із нефіксованим робочим часом. За його умовами, співробітник зобов’язаний виконувати роботу лише тоді, коли її надає роботодавець, без гарантій, що роботу надаватимуть постійно.
  • Співробітник, який працюватиме за таким типом договору, зможе працювати на кількох роботодавців одночасно, і при тому мати усі соціальні гарантії, які мають офіційно влаштовані наймані працівники: відпустки, лікарняні тощо).
  • Нагадаємо, наразі замість таких трудових договорів компанії часто (особливо в IT) укладають цивільно-правові договори, а самі фрілансери оформлюються як підприємці. І в такому разі вони позбавлені базових прав та гарантій, які надає Кодекс законів про працю.
  • Працівники, що оформляться за новим типом договору, отримуватимуть зарплату за фактично відпрацьований час. Їхні компанії не зможуть перешкоджати їм працювати на інших роботодавців, за іншим трудовим договором.
  • Також роботодавці не зможуть укладати більше 10% трудових договорів із нефіксованим робочим часом (від загальної кількості укладених трудових угод).
  • Нагадаємо, у першому читанні цей проект закону прийняли ще у жовтні 2021 року. Тоді юристи відзначали, що нова форма трудового договору може зацікавити не усіх фрілансерів. Адже співпраця за цивільно-правовим договором є для фрілансерів та роботодавців більш вигідною, хоча й несе в собі інші ризики (приміром, якщо держорган визнає такі стосунки трудовими, роботодавець нестиме адмінвідповідальність).
  • Зараз проект закону перебуває на підписі у голови Верховної Ради, потім його віддадуть на підпис президенту, і він набуде чинності після публікації в офіційних джерелах.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук