Чи можна ФОПу платити українські податки за кордоном у іноземній валюті

Чи є можливість для фізособи-підприємця, яка перебуває за кордоном і має валютні рахунки, платити податки не в гривні? На це питання у своїй статті для AIN.UA відповідає СЕО бухгалтерсько-консалтингової компанії WeDoITBM Олена Матвійчук.

Фото надане автором

Нещодавно отримала запитання від клієнта ФОПа-українського резидента, який перебуває закордоном і має валютні рахунки: чи може він сплатити податки у іноземній валюті.
Погодьтесь, доволі цікаве запитання в нинішніх умовах.

Клієнт десь прочитав, що суб’єкти господарювання — ФОП та юрособи, які перебувають на обліку в органі контролю — можуть сплачувати податки зі своїх розрахункових рахунків, що відкрили за кордоном, з урахуванням положень бюджетного та податкового законодавства України.

Тож давайте розбиратися покроково, чи це правило стосується всіх, чи тільки суб’єктів господарювання-нерезидентів?

Що можуть робити суб’єкти господарювання-резиденти

Фізичні та юридичні особи — резиденти мають право:

  • укладати угоди з резидентами та нерезидентами;
  • виконувати зобов’язання за цими угодами в національній чи іноземній валюті, зокрема, відкривати рахунки у фінустановах інших країн.

Що каже законодавство України щодо валюти, в якій можна сплачувати податки

За загальним правилом, сплата податків та зборів здійснюється в грошовій формі в національній валюті України (п. 1 гл. 1 розд. ІІ Порядку №5).

Чи є певні виключення і для кого вони

Винятки є. Але вони нечисельні. Зокрема, Податковий кодекс України встановлює окремі випадки сплати податків в іноземній валюті, які передбачені ПК або законами з питань митної справи. Порядок сплати податків та зборів встановлюється для кожного податку окремо. Таким чином, щоб встановити можливість сплачувати податки в іноземній валюті, звертаємось до окремого розділу ПК, що регламентує порядок сплати податку.

Зокрема, щодо ПДВ для нерезидентів, які є надавачами електронних послуг, Закон встановлює таку можливість. Ось і цитата:

«Сума податкового зобов’язання, зазначена особою-нерезидентом, зареєстрованою як платник податку відповідно до пункту 208-1.2 цієї статті, підлягає сплаті в іноземній валюті (євро або долар США) протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку, передбаченого пунктом 208-1.8 цієї статті для подання спрощеної податкової декларації, на валютний рахунок, відкритий центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, в уповноваженому банку. Реквізити такого валютного рахунку розміщуються на спеціальному портальному рішенні для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги».

В усіх інших випадках — оплата податків має відбуватися в національні валюті. Тож для суб‘єктів господарювання-резидентів така можливість оплати податків в іноземній валюті виключена. Клієнта довелося розчарувати відповіддю.

Автор: Олена Матвійчук, CEO бухгалтерсько-консалтингової компанії WeDoITBM

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук