Митниця пояснила, чому має спалювати контрафактну техніку Apple

Читати на RU

3 серпня 2022 року Державна митна служба України опублікувала відео того, як її співробітник спалює контрафактну техніку Apple. У частини читачів ця новина викликала обурення: адже цю техніку можна було віддати армії чи людям, що постраждали від війни. Але вже 4 серпня Держмитниця пояснила: техніку спалили тому, що такі вимоги правовласника, це єдиний законний шлях. AIN.UA розповідає деталі ситуації.

  • 3 серпня Держмитниця показала фото вилученої на кордоні контрафактної техніки Apple (тобто, підробок під товари цього бренду): навушники, блоки живлення, перехідники та інші аксесуари.
  • Зокрема, у публікації було відео того, як співробітник служби закидає до печі вилучену техніку.
  • Це була партія з 2500 одиниць. Її знищували спільно із представником правовласника Apple Inc (нагадаємо, з 2020 року в Україні діє юрособа цієї компанії). Більшість цих товарів ввозилися в Україну через поштову доставку невеликими партіями.
  • Користувачі доволі бурхливо відреагували на відео спалення техніки у коментарях під публікацією на Facebook та в Twitter. Мовляв, чому не можна було ці прилади натомість передати волонтерам, армії чи дітям.
  • 4 серпня 2022 року Держмитниця відповіла на ці коментарі. В пресслужбі відомства AIN.UA розповіли, що рішення про знищення чи не знищення контрафакту приймає лише правовласник, у даному разі — компанія Apple.

«Митниця жодним чином не може вплинути на це рішення. Позиція компанії Apple — знищити. В такому випадку функція митниці — контроль за дотриманням законодавства у сфері захисту прав інтелектуальної власності, які належать правовласнику торгової марки. Це світова практика, Україна не виняток і дотримується міжнародних норм в сфері захисту прав інтелектуальної власності. Тому продати, передати, роздати таку продукцію відповідно до законодавства митниця не має права. До того ж, така продукція може бути небезпечною», — пояснили у відомстві.

  • У Держмитниці також зауважили, що у дозволених законом випадках передають військовим конфісковане майно, що перейшло до власності держави. Це можуть бути автівки, запчастини до них, будівельні матеріали, комп’ютери та телефони, продукти, одяг та інше.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук