З’явився безкоштовний інструмент, який реставрує старі фото

Читати на RU

Китайська компанія Tencent розробила безкоштовний сервіс GFP-GAN (Generative Facial Prior-Generative Adversarial Network), який відновлює старі портретні фотографії. Інструмент працює на основі штучного інтелекту, пише Engadget.

  • Технологія об’єднує інформацію з двох моделей штучного інтелекту, щоб заповнити відсутні деталі фотографії реалістичними деталями. Результат з’являється за кілька секунд.
  • В компанії кажуть, що їх технологія дещо відрізняється від інших схожих інструментів. Новий підхід використовує версію моделі StyleGAN-2 від NVIDIA для інформування власної моделі під час відновлення зображення.
  • Методи, які використовували раніше, налаштовують наявну модель штучного інтелекту для відновлення зображень, вимірюючи відмінності між штучними та справжніми фотографіями. Це часто призводить до неякісних результатів.
Фото: Engadget

Технологія спрямована на збереження «ідентичності» людей на фотографії, з особливим акцентом на рисах обличчя, таких як очі та рот. Спробувати демо-версію GFP-GAN можна безкоштовно. Творці також опублікували свій код, щоб дозволити будь-кому впроваджувати технологію відновлення у власні проекти.

Хоча GFP-GAN напрочуд точний, він лише робить припущення про відсутній вміст. Творці проекту попередили, що під час роботи можна помітити «незначну зміну обличчя» та нижчу роздільну здатність, ніж хотілося б. Технологія навряд чи дозволить створити фото, яке можна надрукувати для плакату.

У 2016 році Google також представив програму PhotoScan для реставрації старих фото. Вона дає можливість оцифрувати та відреставрувати знімки, зроблені багато років тому, вирівнює зображення, змінює його орієнтацію, прибирає непотрібні відблиски. Однак якість PhotoScan також не найкраща.

Крім того, у 2021 році Google створила технологію, яка дозволяє збільшувати роздільну здатність зображення в 16 разів, зберігаючи ключові деталі. Фотографія розміром 64х64 може бути збільшена до 256х256, а потім до 1024х1024.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук