Обігрівачі, генератори, інвертори та зростання цін на 45–60%. Як українці готуються до зими?

Читати на RU

Через повномасштабну війну та брак енергоресурсів, опалювальний сезон в Україні почнеться пізніше та закінчиться раніше, ніж зазвичай. Крім того, температура в приміщеннях буде підтримуватися нижчою, за норму попередніх років — +17–18°C, замість 21°C.

Як повідомляє «The Village Україна», на тлі попереджень про складну зиму, магазини «безпрецедентне» зростання попиту на обігрівачі та іншу кліматичну техніку. В деяких випадках попит виріс у 22 рази, а ажіотаж почався значно раніше, ніж зазвичай.

«Фокстрот»

  • У серпні продажі обігрівачів у магазинах мережі «Фокстрот» зросли у сім-вісім разів, як порівняти з аналогічним періодом 2021 року.
  • Дуже популярний прилад для обігріву – електричний конвектор, але в кількісному вимірі найкраще продаються тепловентилятори. Якщо йдеться про заощадження електроенергії, то останніми роками набирають популярності інверторні кондиціонери.
  • В «Фокстроті» зазначили, що через валютні коливання та зростання вартості логістики ціни на обігрівачі можуть вирости на 45–60%, як порівняти з минулим роком.

Rozetka

  • У серпні на Rozetka у 22 рази збільшився попит на обігрівачі, якщо порівнювати з 2021 роком.
  • Крім того, у 13 разів збільшився попит на інші прилади для обігріву. Серед таких, зокрема, електропростирадла й електроковдри.
  • У серпні клієнти найчастіше купують конвектори в ціновому діапазоні 2000–3000 гривень. Також популярні інфрачервоні обігрівачі (600–700 гривень) і керамічні (2000–4000 гривень).

COMFY

  • Якщо порівнювати з минулим роком, то попит на обігрівачі в COMFY виріс приблизно у 20 разів. Ідеться про будь-які види обігрівачів – від класичних масляних до більш сучасних керамічних панелей.
  • Проте не всі різновиди кліматичної техніки наразі мають великий попит. Наприклад, до кондиціонерів, навпаки, інтерес зараз знизився. Попри те, що майже всі моделі сучасних кондиціонерів мають режим обігріву, такі прилади не можна використовувати як єдине джерело обігріву під час сильних морозів.

«Епіцентр»

  • Попит на електротехніку й обладнання для обігріву в «Епіцентрі» влітку 2022 б’є рекорди всіх попередніх років. Динаміка зростання попиту на деякі категорії приладів для обігріву за два місяці літа 2022 подекуди перевищила показники високого зимового сезону. Як порівняти з аналогічним періодом 2021 року, продажі зросли в десятки разів. До прикладу, попит на масляні обігрівачі підвищився в 47 разів.
  • Намагаючись убезпечити себе від можливих перебоїв з електропостачанням, українці скуповують дизельні генератори: їхні продажі зросли вшестеро. Попит на бензинові генератори збільшився несуттєво – лише в 1,5 раза. Водночас доволі суттєво зросли продажі інверторів – у 5,5 раза.
  • В «Епіцентрі» також попереджають про можливість зростання цін восени. За словами Ангеліна Бурлакова, директора напряму «Електротехніка», ціни можуть підвищитися щонайменше на 25%.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук