1XBet позбавили ліцензії: КРАІЛ півроку не помічала численні розслідування. Чому там за 2 тижні передумали

7 вересня Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) випустила довгоочікувану заяву: ТОВ «Твоя беттінгова компанія», яка працює в Україні під брендом 1Xbet, позбавили ліцензії. Як пояснили в комісії, після ініційованої ними перевірки вдалось знайти невідповідність у документах компанії і її причетність до росії. Це відверта маніпуляція. 

Знадобилось півроку, численні розслідування журналістів та навіть заява президента, щоб в КРАІЛ нарешті змогли побачити, що 1XBet — таки російська компанія. Хоча всі півроку до цього комісія ретельно ігнорувала це питання чи уникала його. Навіть ще два тижні тому в КРАІЛ написали, що проблем з документами 1XBet не бачать. 

Редакція AIN.UA дізналась, чому Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей вирішила поставити все на zero, сівши за стіл у покер. 

Першого квітня 2022 року редакція AIN.UA публікує документ про видачу КРАІЛ нової ліцензії — ТОВ «Твоя беттінгова компанія», що працюватиме під брендом 1XBet. Тобто російська компанія, яка і раніше існувала в Україні, після початку повномасштабного вторгнення починає свою діяльність в країні, на яку її країна напала. І для КРАІЛ це не стає проблемою. 

Спершу в КРАІЛ намагались ігнорувати численні згадки роботи російської гемблінгової контори в Україні, але наприкінці червня голова комісії Іван Рудий все ж прокоментував ситуацію. Його пряма цитата виглядала так: 

«На той час не було жодного документу, який би підтверджував (зв’язок компанії з РФ, – ред). Назва інша, засновники інші, наявного сліду, що це саме російська компанія, не було».

Редакція AIN.UA має в розпорядженні документ, який видала комісія. Там є слова: доменне ім’я — 1xbet.ua, бренд організатора азартних ігор — 1xbet. Цей документ має підписи та печатки представників КРАІЛ. Яка тут «інша назва» на думку Рудого – редакції невідомо. 

Наступним йде нова заява КРАІЛ від серпня, через п’ять місяців від першого розслідування, пряма цитата: 

«КРАІЛ не отримала жодного підтверджуючого документу від компетентних органів державної влади щодо наявності зв’язків ТОВ «ТБК» та власників бренду 1XBET з державою-агресором». 

По-перше, як бачимо, цього разу в КРАІЛ вже не боїться називати бренд 1XBET, хоча раніше «назва була інша». По-друге, зв’язок з рф досі знайти не вдалось. З того моменту знадобилось ще два тижні, щоб комісія таки побачила невідповідність у документах. 

Використовуємо пошук

Для того, щоб знати зв’язок 1xbet з росією, достатньо ввести назву бренду в Google та відкрити посилання на Вікіпедію, де прямо написано — компанія створена та виросла в росії. Щоб знайти трохи більше інформації, необхідно перейти на другу сторінку видачі і побачити матеріал від rbc.ru, де вказані імена засновників 1xbet — всі родом з рф. Ще на кілька посилань нижче — великий фічер Forbes.ru, які з цими ж людьми поговорили і підтвердили, що це російський бізнес, незважаючи на те що засновники наразі живуть на Кіпрі, бо там спокійніше. Це часта практика серед підприємців з РФ та РБ. І наразі ніхто з трьох організаторів 1xbet від російського громадянства не відмовлявся. Більше того, компанія продовжує працювати в рф, просто робить це через дзеркала

Зауважимо, що наявність у росіян кіпрського паспорту не перестає робити їх росіянами. Як це не було у випадку Яндексу чи ABBYY, яка має штаб-квартиру в Штатах. 1xbet — російська компанія. З першого дня заснування. 

Імена засновників ТОВ «Твоя бетінгова компанія» очевидно відрізняється від тих, що фігурують у матеріалах rbc та forbes. Це підтверджують і самі власники 1xbet — у кожній країні вони працюють по моделі франшизи, надаючи платформу місцевим партнерам, а ті, в свою чергу, сплачують роялті. 

Але це гроші в ту саму кишеню. І щоб знайти цю інформацію, достатньо відкрити всього один матеріал в інтернеті. Він безкоштовний. Чому в КРАІЛ та інших органах державної влади цього не зробили — загадка. Могла б бути.


За даними кількох джерел AIN.UA, згадана контора з самого початку отримала дозвіл на вхід в Україну «зверху» при умові донатів на ЗСУ з подачі потрібних людей. Додаткові виплати йшли потрібним людям, які лобіювали інтереси компанії в Україні. За інформацією редакції, в 1XBet після багаторічної роботи в росії звикли до такої практики та не противились, навпаки: компанія пішла звичним для себе шляхом, отримавши захист. Український ринок значно менший російського, але це все ще сотні мільйонів доларів за які 1XBet хотів поборотись і був готовий «інвестувати» у зв’язки з правильними людьми. 

Редакція AIN.UA поговорила з кількома учасниками ринку, не пов’язаними між собою, які підтвердили, що 1XBet мали протекторат від високопосадовців. Всі вони захищали 1XBet до моменту, поки ситуація не набула катастрофічного розголосу у пресі та обернулась для них великою проблемою за участі вже самого президента. 

Відкритим залишається питання з КРАІЛ. А саме, як сталося, що російська компанія з авжеж відомою для голови КРАІЛ Рудого назвою взагалі отримала цю ліцензію? Якщо комісія не незалежна, то хто має на неї вплив? А якщо перевірка кандидатів на ліцензію в КРАІЛ виконується настільки номінально, то яка оцінка професійної діяльності такої комісії? Бо в результаті, в країні, яка захищає свою незалежність у найбільшій європейській війні з часів Другої світової, президент повинен витрачати свій час на вирішення таких елементарних питань. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук