«На фронті дрони іноді живуть хвилини»: інтерв’ю з інструктором БПЛА для військових

Сертифікований інструктор та пілот дронів Андрій Макаренко до війни викладав у академії Fly Technology курси управління безпілотниками. Від початку повномасштабного вторгнення він навчає військовихна базі академії та у партнерстві з військовою школою «Боривітер». В інтерв’ю AIN.UA Андрій розповів, як проходить це навчання та наскільки важливими є дрони для бойових дій.

Фото надане спікером

Як би ви загалом оцінили важливість дронів на цій війні?

Багато хто прозвав цю активну фазу війною технологій і дронів, бо дрони на даний момент — це основний допоміжний засіб, який дозволяю нашій артилерії бути більш точною і ефективною. Найбільший обсяг — це цивільні дрони, які на жаль були непризначені для роботи до війни за таких складних умов. Але їхня невелика вартість та доступність в порівнянні з військовими дронами є суттєвою перевагою.

Українська IT-спільнота захоплювалася дронами ще до вторгнення. Чи видно зараз вплив цього інтересу?

Так, на даний момент в нас дуже велика підтримка IT-спільноти з всього світу, наразі одночасно дороблюються безліч цікавих проектів, які направлені на покращення роботи наших військових та захист інформації. Багато проектів закривають нагальні проблеми, але є і такі (як розвиток систем оперативної обізнаності по типу системи Delta), які будуть потрібні й існуватимуть після нашої перемоги.

Хто ваші студенти, якого рівня знання отримують? Чи видаєте сертифікат?

Це військові, які служать в різних підрозділах, загалом більшість (приблизно 60-70% ) — люди, які раніше не працювали з дронами зовсім. Тож навчання починається з азів і найпростіших речей, таких як встановлення правильного ПЗ і відпрацювання моторики рухів.

Інші — це або військові, які брали участь раніше в АТО і знайомі з старими моделями квадрокоптерів, або мобілізовані, які раніше просто знімали свої подорожі з дрону. Але час від часу приходять і досвідчені пілоти для загального розвитку та обміном досвідом.

Після навчання військовий отримує сертифікат, що він прослухав курс та здав практичні іспити з пілотування.

А скільки з людей, що приходять до вас без знань, проходить навчання ефективно? Тобто, скількох ви навчаєте з нуля?

Після курсу студенти мають розуміння як застосовувати популярні БПЛА ефективно, як безпечно для себе їх використовувати, і як не втрачати їх випадково. Тому що дрони — це час, це очі підрозділу, чиїсь кошти і життя. На мій погляд, в середньому 80% закінчують ефективно, є люди, котрим треба більше практики. Є і такі, яким тема залишається складною, і потрібно ще навчатися основам роботи з ПК і мобільними пристроями.

На даний момент ми не навчаємо цивільних навіть за кошти, військові можуть знайти інформацію про нас на Facebook-сторінці. Навчання проходять суто військові та ТРО безкоштовно в Києві та на виїздах на лінії фронту.

Чи допоможе ваш сертифікат, приміром, перевестися військовому, який хотів би служити в аеророзвідці?

На даний момент основна наша мета — це надати знання, після навчання військові отримують сертифікат про це. Він в першу чергу може засвідчити, що курсант отримав обсяг теорії і відпрацював всі практичні вправи. А от чи дає змогу перевестись — це вже на розсуд командування підрозділу, тому що аеророзвідка — це лише частина військового фаху.

Наскільки курс заточений під військові завдання?

Курс включає всі наші минулі знання щодо експлуатації цивільних дронів, але вже з урахуванням військових дій (безпека пілота, захист пристрою, кібербезпека). Додатково готуються так звані штурмани/помічники або другі пілоти. Вони допомагають з орієнтуванням на місцевості за допомогою систем оперативної обізнаності, а під час польоту стежать за роботою допоміжних систем типу Starlink.

Ми продовжуємо спілкуватися в групах навіть після навчання і розбираємо помилки, це дозволяє змінювати і доповнювати курс кожного тижня, актуалізувати знання з фронту.

Чи можете назвати інші проекти, допоміжні у справі навчання роботи з БПЛА?

Поки що можу виділити лише проект від Мінцифри «Армія дронів», мета якої задовольнити потреби в дронах та навчання військових. Також я вже бачив повідомлення про перший хакатон з дронами, який допоможе просунути цей напрямок вперед.

Що би ви сказали про популярні моделі DJI та Autel: чи є недоліки, чи є (були) проблеми із поставками?

Як я казав вище, на жаль дрони втрачаються і потреби в повному обсязі закриваються не завжди. Плюс, все одно це — чиїсь гроші або волонтерів, або просто людей, і тому проблеми з поставками будуть, на жаль, продовжуватися. Поки що попит більше, ніж пропозиція, але можу сказати, що ситуація з Autel трохи краща. Flytechnology вдалось налагодити поставки цього бренда, і сам виробник більш лояльний до нас і ситуації в нашій країні.

Але наголошую, це все — цивільні дрони. Їх більше, але вони не такі захищені. Ось з військовими дронами все навпаки, але я не підкажу, яка там ситуація з поставками, це питання до ЗСУ.

Як би ви загалом оцінили ситуацію з оснащенням української армії БПЛА? Чи є у росії перевага по цьому напряму і чи ситуація змінюється?

Ситуація покращується з кожним днем, все більше військових отримують знання, багато отримують бойовий досвід, також є підтримка держави, волонтерів та простих людей, які збирають на дрони.

Не можна казати, що дрони — це розхідник, але на жаль цивільні моделі інколи живуть хвилини навіть у досвідчених пілотів, тому що їм протидіють військові РЕБ-системи.

Що до ворога: на жаль вони готувались до цієї війни і мають в арсеналі ще багато пташок. Але такої підтримки локально і глобально, яка є у нас, в них немає, тому перемога за нами!

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук