Зонд DART успішно врізався в астероїд

Читати на RU

Космічний корабель DART від NASA успішно врізався в далекий астероїд на гіперзвуковій швидкості під час першого в світі випробування планетарної захисної системи. Вона призначеної для запобігання потенційному зіткненню метеорита з Землею.

Місія коштувала $330 млн, а її розробка тривала близько семи років. Після запуску зонд десять місяців летів до свого місця призначення. Основна мета місії була в тому, щоб дізнатися, чи змінить астероїд траєкторію від простого зіткнення. Зараз NASA спостерігає за подальшим курсом небесного тіла. Якщо його курс зміниться на 1% і це зафіксують, місію вважатимуть успішно.

За розмірами DART не більший за торговий автомат із двома прямокутними сонячними батареями. А астероїд Діморфос, розміром приблизно з футбольний стадіон. Зіткнення сталося близько на відстані 11 млн км від Землі.

Зіткнення показували в прямому ефірі, за допомогою камери Gecko, яку прикріпили на зонд. Камеру створили в компанії Dragonfly Aerospace українського підприємця у сфері космічних технологій та IT Макса Полякова. Gecko відноситься до малих камер для кубсатів, характеризується великим високошвидкісним сховищем даних та передає кольорові знімки та відео з високою частотою кадрів.

Чому це важливо

Як пише видання Reuters, ця місія стала рідкісним випадком, коли космічний зонд NASA мав розбитися, щоб досягти успіху. На разі жоден об’єкт не становить реальної загрози для Землі, і вчені NASA заявили, що їхній тест DART не міг створити нову небезпеку помилково. Астероїд Діморфос є крихітними порівняно з катастрофічним астероїдом Чиксулуб, який вразив Землю приблизно 66 мільйонів років тому, знищивши приблизно три чверті видів рослин і тварин у світі, включаючи динозаврів.

DART є останньою з кількох місій NASA за останні роки, спрямованих на дослідження та взаємодію з астероїдами. Минулого року NASA запустило зонд у подорож до троянських скупчень астероїдів, що обертаються поблизу Юпітера, а космічний корабель OSIRIS-REx повертається на Землю зі зразком, зібраним у жовтні 2020 року з астероїда Бенну.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук