ЄС прийняли Type-С як єдиний стандарт. Apple доведеться відмовитись від Lightning

Читати на RU

Сьогодні Європейський парламент більшістю голосів проголосував за те, щоб до кінця 2024 року Type-С став загальним зарядним портом для побутових електронних пристроїв, в тому числі iPhone та іншу техніку Apple. Як повідомляє MacRumors, винятки — лише для пристроїв, які занадто малі, щоб мати порт Type-С.

Type-С стане єдиним стандартом в Європі

Нова директива Європейського парламенту, змушує всіх виробників споживчої електроніки, які продають свою продукцію в Європі, забезпечити свої пристрої портом USB-C. Депутати Європарламенту стверджують, що цей крок зменшить електронні відходи, підвищить екологічність продуктів і зробить використання різних пристроїв більш зручним.

«До кінця 2024 року всі мобільні телефони, планшети та фотоапарати, що продаються в ЄС, повинні бути оснащені зарядним портом USB Type-C. З весни 2026 року зобов’язання поширюватимуться на ноутбуки. Новий закон, ухвалений на пленарному засіданні у вівторок 602 голосами «за», 13 «проти» та 8 утрималися, є частиною ширших зусиль ЄС щодо зменшення електронних відходів і надання споживачам можливості робити більш екологічний вибір», — йдеться в релізі Європейського парламенту.

Тепер Європейська Рада має схвалити директиву, щоб її можна було опублікувати в Офіційному журналі ЄС. Він набуде чинності через 20 днів після публікації, а його вимоги почнуть застосовуватися до нових пристроїв через 24 місяці.

Після цього нові правила почнуть розповсюджуватись на смартфони, планшети, камери, навушники та гарнітури, портативні ігрові консолі та колонки, електронні книги, клавіатури, миші та іншу дрібну електроніку.

Виключення — техніка потужністю понад 100 Вт, для якої звичайні Type-С все одно будуть недостатньо потужними та пристрої, які занадто малі розміри, щоб розмістити порт Type-С (наприклад розумні годинники).

Звичайно, найбільше постраждає Apple

Спроби змусити виробників електроніки використовувати один стандарт зарядки почалися як мінімум у 2009 році, коли Apple, Samsung, Huawei та Nokia підписали добровільну угоду про використання загального стандарту. У наступні роки індустрія поступово прийняла Micro USB, а потім і USB-C як звичайний порт для зарядки. Проте Apple так і не змогла відмовитись від пропрієтарного Lightning у своїх смартфонах.

Apple заробляє гроші, як на прямому продажі аксесуарів до своїх пристроїв, так і на ліцензуванні сторонніх виробників. Точної інформації про прибутки немає, оскільки Apple у своїй звітності об’єднує натільні пристрої, пристрої для дому та аксесуари. Проте загалом ця категорія приносить компанії понад $8 млрд. І навіть якщо кабелі та перехідники генерують лише 20% від цієї суми — це все одно мільярди, від яких Apple не хоче відмовлятися.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук