Маск більше не може фінансувати допомогу Україні. Просить $400 млн у Пентагону

Читати на RU

Ілон Маск, який з перших днів повномасштабного вторгнення відгукнувся на заклик України передати термінали для супутникового зв’язку Starlink, вказує на виснаження фінансових ресурсів компанії SpaceX для подальшої допомоги. Про це пише CNN.

Потрібно $400 млн

Видання CNN опублікувало матеріал, посилаючись на лист від компанії SpaceX, яка і продає старлінки та забезпечує супутниковий зв’язок, до Пентагону. Представники компанії стверджують, що для подальшої повноцінної підтримки України вони потребують додаткового фінансування, яке якраз і може надати Пентагон у рамках військової допомоги.

Український військовий використовує Starlink (непримітно стоїть два метри перед ним) у деокупованому Ізюмі. Фото: Сергій Товстига для AIN.UA

Мова про десятки мільйонів доларів щомісяця. Сам Маск раніше заявив, що допомога SpaceX вже перевищила $80 млн, а до кінця року ця цифра виросте до $100 млн. В документі, що отримали в CNN, вказується, що до кінця року буде потрібно навіть більше — близько $120 млн. Щоб продовжити допомагати Україні компанії SpaceX необхідно $400 млн у продовж наступних 12 місяців, вказують в тексті.

“Ми не можемо більше передавати термінали, а також фінансувати їх подальшу роботу невизначений період часу”, — говориться у документі.

На що гроші?

Раніше, коли редакція AIN.UA вивчала, на що Маск міг витратити $80 млн, редакція так і не змогла дорахуватись до вказаної цифри, зауваживши, що можливо про якийсь напрям допомоги ми просто не знаємо. В матеріалі CNN же вказується, що допомога йде у двох напрямках:

  • передача самих терміналів Starlink
  • щомісячна оплата їх роботи.

Нагадаємо, ті термінали, що передаються офіційними каналами до Генштабу України чи Мінцифри, не тарифікуються — Українські військові користуються ними безкоштовно. Таких близько 20 000 одиниць. Абонплата у такому випадку, при ціні в $60/місяць, перевищує $1,2 млн щомісячно.

Також йдеться про те, що Валерій Залужний запросив на потреби армії ще близько 8000 одиниць терміналів Starlink, які необхідні для військових на фронті. Це ще близько $4 млн. Та знову ж таки, велику кількість терміналів закупляють західні партнери та донори, а не передає безкоштовно SpaceX.

CNN вказує, що значна кількість терміналів, які передають Україні — це спеціальна корпоративна версія, через яку споживають значні об’єми даних. Щомісячне обслуговування таких терміналів вартує $4500/місяць. Скільки таких в Україні — невідомо.

Чому старлінки важливі?

По суті зараз це чи не єдиний спосіб отримати зв’язок на територіях, де його немає чи він пошкодженний.

Наприклад, редактор AIN.UA кілька тижнів тому був у деокупованому Ізюмі: зв’язку там не було зовсім. У військових були старлінки, вони їх могли швидко запустити, налаштувати зв’язок, зробити свої справи, зібрати та поїхати далі. Також потрібно зважати, що частина старлінків виходить з ладу при ворожих обстрілах та потребують заміни.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук