Маск заявив, що витратив на «старлінки» для України $80 млн — звідки така сума?

Засновник SpaceX Ілон Маск днями заявив, що його компанія витратила на старлінки для України астрономічну суму в $80 млн. AIN.UA розбирається, звідки вона могла взятися.

Контекст

Днями Маск підняв тему старлінків для України під час холівара в Twitter. Підприємець написав про необхідність миру для України, причому фактично — на умовах рф (віддати Крим, лишатись нейтральною), та використовуючи російські пропагандистські штампи («помилка Хрущова» про передачу Криму). Українські та інші небайдужі твітеряни пояснили Маску, чому він неправий.

Але в ході дискусії була оприлюднена ще одна деталь: підприємець написав, що його компанія SpaceX витратила $80 млн на старлінки для України та їхню підтримку.

Звідки могла взятися така оцінка?

Starlink

SpaceX не дарує Україні десятки тисяч старлінків, за них потрібно платити. Виключення можуть бути лише при передачі через офіційні владні канали, як от на запит Міністерств чи Генштабу, але це невеликі обмежені партії. Ми звернулись до Мінцифри з проханням розповісти, скільки терміналів було отримано з 24 лютого.

Як повідомили AIN.UA у Мінцифри, з початку війни Україна отримала близько 20 000 пристроїв.

«Серед них 5000 — за сприяння американської Агенції з міжнародного розвитку USAID, 5000 — за підтримки Уряду Польщі, ще 5000 — завдяки ініціативі міністрів цифрової трансформації країн ЄС. Решта — від приватних компаній», — повідомили у відомстві.

Суму в $80 млн в міністерстві підтвердити не можуть, оскільки воно не є стороною таких угод.

Цікаво, що за даними квітневої статті The Washington Post, представники SpaceX заявляли, що не отримували від уряду США грошей за «старлінки» для України. І водночас лише USAID витратила на закупівлю та транспортування терміналів мільйони доларів. Лише за одну партію в 1500 терміналів, як пише видання, USAID заплатило $3 млн.

«І хоча виглядає, що SpaceX задонатила значну суму на допомогу Україні, вона це зробила за допомогою американського суспільства», — пише видання.

Окрім владних каналів старлінки потрапляють до України, тому що їх для армії та цивільних потреб купляють і везуть волонтери. Але навіть якщо рахувати ці пристрої (які оплачуються волонтерами), це ще кілька тисяч терміналів. Важливо додати, що вони купуються за власний кошт волонтерів, їх не дарує Ілон Маск. Але зауважимо, що на початку повномасштабного вторгнення українцям вдавалось замовляти терміни по ціні в $100 (такі кейси є серед контактів AIN.UA), тому частина була просубсидована компанією

Ще у березні 2022 року термінал з доставкою коштував біля $659, за оцінкою волонтерки Антоніни Волкотруб. Зараз ціну знизили до $385. Тобто, якби йшлося про самі пристрої, без урахування абонплати та транспортування, $80 млн — це більше 120 000 терміналів (за березневими цінами). Навіть якщо зважати на пільгову або скасовану абонплату за ці місяці, витрати у $80 млн означали би набагато, в кілька разів більшу кількість терміналів, ніж їх фактично є в Україні.

Навіть якщо припустити, що в Україні 30 000 старлінків по найвищій згаданій ціні у $659 — це $20 млн.

Абонплата

За інформацією AIN.UA, частина Starlink в Україні дійсно використовується без абонплати. Мова про пристрої, які передаються в Україну через владні канали, як от Міністерства чи Генштаб. Якщо припустити, що всі 20 000 старлінків, про які згадали в Мінцифрі, працювали за повну вартість у $120/місяць (не так давно знизили ціну до $60/міс), то можемо отримати ще близько $15 млн витрат. Але, звісно, сума менша, оскільки великі партії старлінків почали доїжджати до України вже ближче до літа.

Старлінки, що завозяться волонтерами, ними ж і оплачуються.

Tesla Powerwall

Крім супутникового зв’язку компанія Маска допомагає Україні системами Tesla Powerwall, це — потужні акумулятори, що допомагають підтримати зв’язок у гарячих точках, де немає живлення. Безоплатно Україні передали 50 таких систем. Але й це — витрати до мільйона доларів. Репортаж про використання цих систем в Україні ми публікували раніше.


Як би ми не старались — знайти згадані $80 млн редакції AIN.UA не вдалось. Більше того, велика частина того, що ми змогли порахувати — це непрямі витрати SpaceX, а їх поставки за чиїсь кошти. Можливо саме це і мав на увазі Ілон Маск.

Також редакція AIN.UA припускає, що цілком можливо якась частина згаданих Маском витрат є для нас неочевидною і пов’язана не з поставкою старлінків, а їх роботою.

Тож сподіваємось, що у $80 млн ховається ще якась невказана технологія, холодний синтез, лазери з космосу чи Зірка смерті.


Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук