Кожен 7-й український водій може передавати дані РФ — дослідження

Читати на RU

За результатами моніторингу Громадської спілки «Асоціація відповідальних перевізників», 15% водіїв служб таксі та приватних авто використовують російські мобільні застосунки для навігації під час поїздки. Про це повідомили автори дослідження.

  • Серед найбільш поширених – 2GIS, «Яндeкс.Карти і Навігатор» – які опосередковано підконтрольні уряду російської федерації. Такі застосунки збирають персональні дані водіїв, у реальному часі, передають державі-агресору інформацію про скупчення автотранспорту на дорогах, перешкоди (у тому числі блокпости), про маршрути вільні від перешкод. Деякі збирають інформацію про плани окремих будівель, поверховість, входи та виходи.
  • За словами авторів дослідження, найбільші ризики у зв’язку з цим несуть міста Харків, Одеса, Дніпро, де частка користувачів відповідних додатків порівняно з іншими аналогами сягає 42-58%.
  • Зв’язок між додатками та державними органами РФ справді є: у червні 2020 року 72% акцій «2ГІС» купив державний російський «Сбербанк». Як пише Олександр Дяченко з «Асоціації відповідальних перевізників» у колонці для «Європейської правди», головний офіс «2ГІС» знаходиться в Новосибірську. Основне джерело доходів компанії «2ГІС» — продаж рекламних місць на карті і в довіднику.
  • Застосунки частково обмежені в Україні, адже працюють або з VPN або через мережі провайдерів, які досі не заблокували доступ до російських сайтів. Обидва застосунки свого часу були достатньо популярними і до початку воєнної агресії та часткового блокування часто переважали за кількістю користувачів інші аналоги.

«Зрештою, розробники обох застосунків докладають зусиль і витрачають гроші аби залишатися на ринку України хай навіть і у збиток собі», — пояснює Олександр Дяченко.

У серпні асоціація звернулась до РНБОУ, МВС, СБУ та в інші державні установи та надала вичерпну інформацію щодо загроз національній безпеці, пов’язаних з діяльністю на території України юридичних осіб, підконтрольних уряду держави-агресора. У Мінцифри вже відповіли, що звернулось до Google та Apple з метою сприяння вирішенню ситуації щодо припинення використання водіями 2GIS та «Яндекс.Карти» на всій території України.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук