«Всім військовозобов’язаним чоловікам слід очікувати на повістку». Що це означає насправді?

Читати на RU

Начальник Київського міського військкомату, полковник Юрій Максимів в інтерв’ю ТСН заявив, що «всім військовозобов’язаним чоловікам слід очікувати на повістку». Заява наробила шуму. Проте мова тут йде, скоріш за все, не про мобілізацію буквально всього чоловічого населення України, а про умови проведення загальної мобілізації.

Що насправді розповів Юрій Максимів?

На думку начальника Київського міського військкомату, мобілізація продовжиться.

«На нас чекає перемога, знищення ворогів і звільнення рідної землі. Дай Бог, щоб це було 2023 року. Я так думаю, що мобілізаційні заходи будуть проводитися, це необхідність. Поки ми воюємо – повинні гарантовано мати особовий склад не тільки для оборони, а і для наступу, щоб звільнити наші землі», — сказав Максимів.

А вже відповідаючи на запитання журналіста про те, кого наразі мобілізовують та кому варто очікувати повістку першочергово, він зазначив, що на повістку слід очікувати всім військовозобов’язаним.

«Повістку варто очікувати всім військовозобов’язаним особам чоловічої статі віком до 60 років. Тобто тим, хто є військовозобов’язаним».

Проте мова тут йде, скоріш за все, не про тотальну мобілізацію, коли до лав ЗСУ заберуть буквально всіх чоловіків, а про формат мобілізації. Мобілізація може бути частковою, або відбуватися «хвилями», як це було на початку війни, коли в першу чергу повістки отримували люди з бойовим досвідом та військовими спеціальностями або загальною.

Зараз в Україні відбувається загальна мобілізація, тож до лав ЗСУ можуть призвати людину, яка не має військового досвіду, а повістку може отримати будь-хто з військовозобов’язаних. Це випливає з самого характеру мобілізаційних заходів, а не з кількості військовозобов’язаних, яких планують мобілізувати, про що й зазначив Максимів буквально в наступній відповіді на питання журналістів ТСН.

«Ми зараз перебуваємо на найвищому ступені мобілізації. Вона може бути або частковою, або загальною. Юридично», — сказав Максимів.

Що про мобілізацію кажуть в офісі президента та РНБО?

20 жовтня секретар РНБО України Олексій Данілов в ефірі ток-шоу «Говорить Великий Львів» заявив, що в Україні відсутні проблеми з мобілізацією, вона йде за планом, а нині триває її третя хвиля.

«Щоразу доповідають про кількість військових, яких ми запросили до лав ЗСУ для підготовки для захисту нашої країни. Проблем немає, і якщо буде необхідність у додатковій мобілізації, впевнений, що проблем не буде», — запевнив Данілов.

А в кінці вересня радник глави ОПУ Михайло Подоляк в інтерв’ю програмі Tagesschau німецького телеканалу ARD сказав, що Україна розумно ставиться до питань мобілізації та не збирається наразі призивати додаткових людей на фронт.

«Ми вже створили резерви через систему територіальної оборони і будемо активно використовувати ці резерви. Ми не маємо сьогодні оголошувати додаткову мобілізацію. У нас є все, і ми готові до більшої кількості російських військових», – запевнив радник глави ОПУ.

Чому це важливо?

Рішення про можливе проведення додаткової мобілізації, кількість необхідних людей та інші деталі вирішує Генеральний штаб Збройних Сил України та головнокомандувач Валерій Залужний. І зовсім необов’язково, що про такі рішення буде повідомлено відкрито.

Варто розуміти, що в країні йде загальна мобілізація, до лав ЗСУ можуть призвати будь-кого з військовозобов’язаних. Проте зараз не йде мова про необхідність мобілізації мільйонів чоловіків, як це розтиражували десятки ЗМІ.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук