Рада нормувала роботу поштоматів та кур’єрів і ввела QR-коди замість марок

Читати на RU

3 листопада, Верховна Рада ухвалила законопроект №4353 «Про поштовий зв’язок», який унормовує роботу поштоматів та кур’єрські послуги. Крім того, як передає НВ, закон передбачає відмову від звичайних поштових скриньок і перехід до поштоматів з QR-кодами.

Що зміниться в поштових послугах?

Закон визначає як мають працювати поштомати ти кур’єрські послуги (раніше в українському законодавстві взагалі не було таких термінів), а також вводить в обіг поняття електронної марки, яка має замінити собою паперові.

«Ми рушили від старих обшарпаних поштових скриньок до поштоматів з QR-кодами, і нарешті зможемо забути, які на смак поштові марки, бо будуть нові електронні», — зазначив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

До того ж нарешті зʼявилась відповідальність пошти за неналежне виконання своїх обов’язків стосовно нових послуг і, звісно, відповідальність користувачів за збитки, завдавані компанії, якщо у відправленні будуть заборонені речі.

Закон також впорядковує міжнародну доставку і покладає моніторинг якості надання універсальних послуг поштового зв’язку на нацрегулятора.

Чому це цікаво?

Паперові поштові марки — це архаїзм, який вже давно не використовується приватними поштовими компаніями. Як зазначає Найєм, актуальні норми поштового зв’язку в Україні створювалися ще за часів, «коли ми перемотували касети олівцем».

При цьому закон жодним чином не обмежує випуск, перепродаж та інші варіанти використання колекційних марок, що з часів повномасштабної війни стали дуже популярними.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук