Поширена помилка ФОП, або як правильно вносити кошти на рахунок

Якщо фізособа-підприємець хоче поповнити свій «фопівський» рахунок власними коштами, слід робити це обережно: можна нарватись на подвійне оподаткування. Про те, як це робити правильно, у своїй новій статті розповідає СЕО бухгалтерсько-консалтингової компанії WeDoITBM Олена Матвійчук.

Фото надане автором

Уявімо ситуацію. ФОП — платник єдиного податку (1-3 групи) вносить на свій поточний рахунок, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, власні кошти. Наприклад йому треба щось придбати для здійснення підприємницької діяльності і оплатити це з рахунку ФОПу. Постає питання: чи мають включатися до доходу ФОП і відповідно оподатковуватися ці власні кошти?

До речі, дуже поширена на практиці ситуація. Тож давайте розбиратися. І спочатку, як завжди трохи необхідної нормативки, яку ви маєте знати як ФОП.

Відповідно до п.п. 1 п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України доходом ФОПа-платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ.

При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

За загальним правилом, датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку Акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (абзац перший п. 292.6 ст. 292 ПКУ).

Абзацом 1 п. 5 розділу І Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків-резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління НБУ від 12 листопада 2003 року № 492, встановлено, що клієнти мають право відкривати рахунки в будь-яких банках України відповідно до власного вибору для забезпечення своєї господарської/підприємницької/інвестиційної/ незалежної професійної діяльності/діяльності, яка не пов’язана з підприємницькою, і власних потреб.

Таким чином, кошти, що надійшли на розрахунковий рахунок, який відкрито фізичною особою для здійснення підприємницької діяльності, і які є власними коштами такої фізичної особи (тобто кошти отримані не від підприємницької діяльності), за загальним правилом включаються до доходу ФОПу–платника єдиного податку, з врахуванням вимог ст. 292 ПКУ.

Отже, шановні ФОП, щоб не потрапити на подвійне оподаткування через власну необізнаність, з цим питанням слід бути обережними.

Але є законний алгоритм дій, як цього уникнути.

Розглянемо ситуацію, коли ФОП у звітному податковому періоді вносить на свій поточний рахунок суму готівки, яка на момент внесення уже була врахована в обліку та при цьому в платіжному документі зазначено призначення платежу — виручка за певний період. Тоді така сума готівки повторно не включається до доходу звітного податкового періоду платника єдиного податку за умови сплати єдиного податку з цього доходу.

Тож уважніше із бухгалтерським обліком. Дуже часто великі штрафи випливають із подібних дрібниць, чи «економії» на фаховому бухгалтері.

Автор: Олена Матвійчук, СЕО бухгалтерсько-консалтингової компанії WeDoITBM

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук