Маск купив Twitter і користувачі звідти переходять до Mastodon. Що це?

1

У кінці жовтня 2022 року американський підприємець Ілон Маск купив соціальну мережу Twitter. Його рішення на той момент відлякали багатьох користувачів цієї мережі, і вони пішли шукати альтернативи. Одна із них — нішовий донедавна проект Mastodon. AIN.UA розповідає, що це за мережа.

Чому користувачі переходять до Mastodon

Раніше Маск багатьма користувачами Twitter сприймався як ексцентричний геній-інноватор, хтось на кшталт Залізної людини з коміксів Marvel. Але деякі його нещодавні політичні висловлювання, а також рішення як нового власника Twitter трохи підважили це сприйняття.

Наприклад, «старі твітерські» неоднозначно сприйняли його рішення звільнити значну частину штату, оплата за синю галочку верифікації, розбан одіозних персонажів по типу Дональда Трампа та Скотта Ріттера (начебто заради свободи слова).

Тож користувачі почали шукати альтернатив. В українському Twitter з’явилась ідея переходити на Tumblr (і навіть відповідний тег #укртумбочка).

https://twitter.com/zmijiivna/status/1589354713040195585?t=t9kAy0eSlz0RPTxt8c3CQg&s=35

А англомовні користувачі тисячами мігрують на Mastodon.

Що це за мережа

Мережа Mastodon з’явилася 2016 року, її засновник та CEO — німецький програміст Юджин Рочко. Він відомий зокрема тим, що запустив Mastodon як альтернативу Twitter, який на той момент його не влаштовував. А також, що звинуватив Трампа в тому, що його нова соціальна мережа (яку експрезидент запустив, коли його забанили в Twitter) використовує код Mastodon.

Ця мережа — безкоштовна, на відкритому коді, без реклами, децентралізована. Назву вона отримала на честь однойменного американського хевіметал-гурту. У неї є фішки, яких немає в Twitter (зокрема, і редагування дописів):

Після того, як Маск купив Twitter, ця мережа раптово стала відома, тисячі користувачів реєструються в ній. За даними BBC, в ній — 655 000 користувачів, і 230 000 із них приєдналися до мережі за останній тиждень.

Нюанс лише в тому, що після Twitter користувачам вона може видатися не зовсім зрозумілою.

Як там зареєструватись

Основна відмінність від Twitter: ця мережа — децентралізована, а отже при реєстрації користувачеві потрібно обирати для себе сервер: за країною або містом проживання, за інтересами і таке інше. У Mastodon порівнюють це із роботою інтернет-провайдера:

«Знаєте, як для того, щоб під’єднатися до інтернету, потрібен інтернет-провайдер? І інтернет при тому не належить якомусь із них, приміром, Verizon. Сервер Mastodon виступає як інтернет-провайдер, що дає доступ до глобальної соціальної мережі, яка не належить одній людині або організації», — пояснює команда проекту.

Тож, як зареєструватися та користуватися цією мережею?

  • На головній є кнопка створення акаунту. Якщо її натиснути, користувачеві запропонують обрати сервер (на якому сервері ви зараз, написано зокрема в URL, приміром, mastodon.social)
  • Можна обирати з-поміж інших серверів: подивитись, які взагалі є, та обрати їх за допомогою фільтрів можна тут. Української мови у фільтрах тут на жаль поки немає.
Тут і надалі скріншоти AIN.UA
  • На деяких серверах створити акаунт можна одразу, на інших — лише подати заявку. Не так і важливо, на якому сервері ви зареєструєтеся, адже спілкування це ніяк не обмежить.
  • Перед реєстрацією користувача попросять дотримуватися правил: не спамити, бути ввічливим та дружнім до інших і таке інше.
  • Потім треба буде додати свої дані (нікнейм, пошту, придумати пароль). На вказану пошту прийде лінк для верифікації і після цього користувач отримує доступ до свого акаунту.
  • Після реєстрації можна налаштувати свій профіль, стрічку, шукати друзів, досліджувати хештеги, підписуватися на інших користувачів (наприклад, ось акаунт засновника мережі). Інтерфейс мережі — схожий на твіттерський, тож розібратися буде нескладно:
  • Лінк на ваш профіль матиме такий вигляд: @ваш нік латинкою@адреса сервера.
  • Можна налаштувати кроспост з Twitter до Mastodon і навпаки, для цього є різні сервіси, наприклад, оцей.
  • Дописи тут називаються toots і ліміт для них установлений на 500 знаків.
  • Тут є українські сервери, ось кілька для прикладу:
  • Щоб знайти тут своїх твітерських друзів, можна просто ввести у пошуковий рядок Twitter Mastodon, а потім за допомогою фільтрів шукати саме тих, кого користувач фоловить. Twitter покаже усі їхні твіти із згадуваннями Mastodon, і можна буде підписатись на них у цій мережі.
  • Можна також подивитися коротку презентацію мережі, щоб зрозуміти, що тут і до чого:

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук