У податковій підтвердили, що не будуть штрафувати ФОП за роботу без РРО

Читати на RU

Багато українських ФОП на 1 та 2 групах оподаткування, які займаються продажем товарів та послуг, переймаються питанням РРО та чи будуть застосовуватися штрафні санкції у випадку його не використання під час дії воєнного стану. AIN.UA наводить найсвіжіше розʼяснення податкової стосовно цього питання, яке отримали адвокат Богдан Янків та депутат Ярослав Железняк.


Янків та Железняк відправили депутатське звернення з проханням роз’яснити бачення головної податкової України. І отримали відповідь, що у випадку не використання РРО з 1 квітня 2022 року та до закінчення воєнного стану штрафи застосовуватися не будуть. Про це йдеться в листі Державної податкової служби України від 7 листопада. Для розуміння, це – центральний податковий орган, від політики якого відштовхуються регіональні відділення.

Також у податковій зазначили, що ФОП 1 та 2 групи мають право не платити єдиний податок до завершення воєнного стану. При цьому в податковій декларації важливо вказати нулі в графі авансових внесків єдиного податку. У такому випадку податок нараховуватися не буде. Але навіть у разі, якщо податок нарахують, штрафи до кінця воєнного стану не застосовуватимуться.

Всі розʼяснення обласних чи районних податкових, які суперечать даній позиції, не відповідають дійсності – наголосили у листі Державної податкової служби України.

Чому це важливо

Часто ФОП на місцях отримують розʼяснення від місцевих податкових органів про необхідність використовувати РРО та сплати ЄП на час воєнного стану, що суперечить закону та позиції центрального податкового органу. Місцеві інспектори лякають штрафами та адміністративною відповідальністю.

Відповідно, вищезазначений лист від 7 листопада підприємці можуть застосовувати як аргументацію своєї правової позиції, і не боятися штрафів.

Відзначимо, якщо ви ФОП, маєте прибуток і можливість сплачувати податок та використовувати РРО, – не нехтуйте цим. Підтримайте економіку України своєю прозорою роботою та податками.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук