За рік війни ІТ-джунів в Україні стало в 3,5 рази більше. 16 000 – у пошуку першої роботи

Читати на RU

В Україні рекордні 70 000 кандидатів у пошуку роботи. Про це свідчить статистика кадрового порталу Djinni. З них – 16 000 кандидатів без досвіду, кількість яких за рік виросла більш ніж у 3,5 рази (минулого листопада таких кандидатів на Djinni було лише 4,5 тисячі).

Скрішот: Djinni
  • Кількість кандидатів з досвідом від одного до трьох років виросла майже втричі – з 6,2 тисяч до 18 000.
  • Кандидатів з досвідом 3-5 років стало більше у 2,5 рази.
  • Спеціалістів з досвідом більше 5 років у пошуку роботи наразі побільшало майже вдвічі. При цьому найдосвідченіші кандидати залишаються найбільшим сегментом на «Джині» (34%).
  • Відповідно, різко збільшилась кількість відгуків на вакансії. 12,5 тисяч вакансій, які зараз онлайн, мають в сумі майже 40 000 відгуків.
  • Вакансій із понад 1000 відгуків лише 4. При цьому 2% вакансій мають більше 100 відгуків. Ці дві групи разом отримали 87% всіх відгуків.
  • 41% вакансій мають 5 і менше відгуків. Ще 18% вакансій ще зовсім свіжі і не мають відгуків взагалі.
  • Найбільше вакансій без відгуків для DevOps, C++ та Java. Найбільше вакансій із 100+ відгуками для QA, JavaScript, Design та Project Manager. Саме в цих професіях історично найбільше всього свічерів.

Раніше «Джині» повідомляв, що у жовтні рекрутери надіслали кандидатам 131 000 пропозицій. Кандидати відкрили контакти на 26% з них. Але є нюанс: майже половину пропозицій отримали кандидати в пасивному пошуку, а їх response rate лише 9%. Тоді як активні кандидати відповідають на 46% пропозицій.

В свою чергу, за жовтень кандидати надіслали 263 000 відгуків на вакансії. 25% з них рекрутери навіть не прочитали, ще 35% прочитали, але не відповіли. І тільки на 40% відгуків рекрутери щось пишуть кандидату. На жаль, 15% таких відповідей — відмови.

Чому це цікаво

Війна, яку росія розвʼязала проти України, спровокувала потужну інфляцію і безробіття в нашій країні. Єдиним сектором, який майже не втратив контракти і продемонстрував зростання, є ІТ. Саме тому люди, які зараз не мають роботи, намагаються вивчитись на ІТ-спеціаліста та свічнутись, щоб мати більш стабільну роботу та перспективи до зростання.

В результаті ринок ІТ-праці перенаситився початківцями, у свою чергу компанії в умовах світової рецесії більш обережно ставляться до найму недосвічених кандидатів, інвестуючи ресурси в синіор-спеціалістів. Актуальна статистика «Джина» демонструє, що дана тенденція лише посилюється. Докладніше ми писали про те, що відбувається, тут:

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук