MetaAI випустила нейромережу Galactica — пише наукові тексти

Читати на RU

MetaAI та Papers with Code оголосили про випуск Galactica — аналога відомого алгоритму обробки природної мови GPT-3 від OpenAI. Як повідомили в Papers with Code, головна відмінність Galactica від конкурентів — це орієнтованість на наукові роботи, включно з математичними та біологічними текстами та написанні статей для вікіпедії.

Що вміє Galactica?

Galactica навчався на базах з науковими та академічними текстами і довідковому матеріалі. Сервіс являє собою набір зі 120 мільярдів параметрів, і може бути запущений ​на одному графічному процесорі NVIDIA A100. 

«Моделі Galactica навчаються на новому високоякісному наборі наукових даних під назвою NatureBook, завдяки чому моделі можуть працювати з науковою термінологією, математичними та хімічними формулами, а також вихідними кодами», — зазначають на сайті сервісу.

З поширених сценаріїв використань Galactica її розробники пропонують наступні:

  • Створювати огляди доступної літератури по заданій темі;
  • Написання статей для «Вікіпедії»;
  • Створення конспектів лекцій;
  • Генерування наукових відповідей на поставлене запитання.

Як використовувати Galactica?

Galactica вже доступна в тестовому режимі за посиланням. Для її використання не потрібно проходити реєстрацію чи очікувати на доступ, проте розробники зазначають, що в сервісі досі можуть бути баги й довіряти написаним текстам поки не варто. Зокрема вже відомо про наступні проблеми:

  • Немає жодних гарантій правдивості або надійності висновків та текстів, написаних з використанням мовних моделей, навіть таких великих й навчених на високоякісних даних, як Galactica;
  • Galactica добре підходить для створення текстів про добре прописані концепції, щодо яких є багато матеріалів, але гірше працює з малодослідженими темами;
  • Деякий текст, створений Galactica, може виглядати дуже автентичним і дуже переконливим, але може бути помилковим у важливих аспектах. 
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук