Slush відкликав €1 млн інвестицій для російського стартапу Immigram

Декілька днів назад, заснований росіянами Immigram, що допомагає tech-спеціалістам, і російським теж, з релокейтом до Великобританії, виграв Slush 100 Pitching Competition. Стартап мав отримати €1 млн від п’яти топових глобальних венчурних фондів — Accel, General Catalyst, Lightspeed, NEA, and Northzone.

Рішення проінвестувати в Immigram (команда проекту — росіяни, частина з яких досі живуть у росії), що допомагає росіянам тікати від “дискомфортних” західних санкцій та таким чином уникати відповідальності за повномасштабну війну, було прийняте того ж тижня, коли росія завдала масованих ракетних ударів по Україні. Це сильно шокувало українську, а також європейську tech-спільноту. Крім цього, як з’ясував AIN.Capital, Immigram продовжує наймати людей на роботу в Москві. Цей факт робить вибір інвесторів та Slush ще більш обурливим.

Я не хочу судити, хороший це чи поганий бізнес. Але визнання російського стартапу, який зараз наймає людей у Москві, на такому серйозному заході, під оплески провідних венчурних фондонів… це не лише PR-постріл у ногу, але, перш за все, справжній постріл у спину українцям», —

так прокоментував ситуацію виданню Sifted Борис Мусєлак, керівний партнер фонду SMOK.vc.

Критика змусила Slush та інвесторів провести due diligence Immigram та дослідити краще історію засновників стартапу. У результаті — рішення про €1 млн інвестицій було переглянуто та скасовано.

Повну передісторію про перемогу Immigram на Slush 100 Pitching Competition можна почитати тут:

Тим часом медійний розголос змусив засновницю та CEO Immigram Анастасію Миролюбову вперше чітко висловити позицію стартапу щодо повномасштабної війни, яку розпочала росія. «Я дійсно не можу зрозуміти весь жах, з яким зараз стикаються українці. Але я дійсно на боці України. Ми не підтримуємо агресію та вторгнення і ніколи не підтримували», — написала вона у LinkedIn, пообіцявши пожертвувати $100 000 українській громадській організації. Якій саме у пості Миролюбова не вказала, проте у коментарях, які зараз закриті, вона назвала U24 або фонд «Таблеточки».

Та для ясності, просто говорити: «Ми з Україною, ми вас підтримуємо і т.д.», цього недостатньо і ніколи не буде. Особливо, коли це говорить російський стартап з головним офісом у Лондоні та командою у росії, яку він продовжує там розширяти.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук