Перша офіційна українська делегація на найбільшій стартап-конференції Північної Європи — Slush 2022. Як це було?

17-18 листопада 2022 українська делегація вперше була представлена на одній з найбільших стартап-конференцій Північної Європи – Slush 2022 у місті Гельсінкі. Організатором делегації виступила громадська організація «Еволв»

Фото: ГО «Еволв»

Slush – це міжнародна стартап-конференція, яку щорічно відвідують десятки тисяч людей. На конференції можна зустріти як представників провідних компаній, так і інвесторів та команди стартапів. Мета події – об’єднати міжнародні стартапи, зростаючі компанії, інвесторів та медіа, допомогти підприємцям стати успішними та вивести свою компанію на найвищий рівень. 

Хто є організатором української делегації?

«Еволв» – це громадська організація, заснована в Києві у 2018 році. Основною метою організації є підтримка українських засновників стартапів, побудова зв’язків між українською та світовою екосистемами та допомога у відновленні економіки України після війни. ГО «Еволв» співпрацює із фінською Slush починаючи з 2018 року. Разом вони організували такі заходи, як Slush dinner для засновників українських стартапів та Хакатон Tech Race Kyiv. 

Цьогоріч після початку повномасштабного вторгнення, «Еволв» і Slush в черговий раз скооперувалися для того, щоб підтримати українські стартапи під час війни та представити Україну на міжнародній арені.

«Нашим завданням було показати міжнародній екосистемі, що всупереч війні, українські стартапи продовжують рости й розвиватися. Інвестуючи в них, розповідаючи про них, купуючи їхні товари та користуючися їхніми послугами, люди зі всього світу підтримують також економіку України та сприяють її відродженню», — Юрій Козік, організатор делегації, співзасновник ГО «Еволв».

Фото: TEEMU PAKARINEN

В рамках делегації були відібрані 10 найкращих стартапів. Серед них:

  • Releaf Paper – перший у світі виробник паперових виробів з опалого листя.
  • S.Lab – виробництво на 100% біорозкладного пакування з технічних конопель та грибного міцелію.
  • i3 Engineering – цілісне рішення для проектів «Розумний Будинок» та автоматизації бізнесу, яке складається з контролерів, що встановлюються на DIN-рейку, програмного забезпечення і власного мобільного додатку.
  • Revizion – сервіс зворотного зв‘язку і NPS (незалежна система відгуків).
  • INPUT SOFT — SaaS-платформа для компаній в авіаційній індустрії: аеропортів, компаній із наземного обслуговування літаків та авіаліній.
  • Akurateco — платіжна синхронізуюча платформа, брендоване рішення white-label, яке дозволяє користувачам стати власниками готового до використання наскрізного шлюзу PCI DSS.
  • Knopka – система, що автоматизує догляд за пацієнтами на лікарняних ліжках (автоматизоване рішення для термінового виклику для стаціонарів лікарень чи будинків престарілих, яка контролює, що пацієнтові нададуть допомогу за три хвилини).
  • FRUITTORG – фруктово-овочевий маркетплейс B2B, який об’єднує виробників фруктів та овочів із покупцями — оптовиками та супермаркетами, HoReCa, переробними підприємствами.
  • AirLaw.Pro – персоналізований, проактивний, безкоштовний сервіс підтримки авіапасажирів, створений з використанням АІ-технологій для захисту прав клієнтів.
  • Module – конструктор додатків без коду, спеціально розроблений для людей без будь-яких технічних навичок чи знань, які мають можливість самостійно створити бізнес-додаток.

Партнери та спонсори

Відбір відбувся за підтримки одного з партнерів делегації – Українського фонду стартапів на конкурсній основі під час Slush Pitch Day 30 вересня 2022 року. 

Під час відбору у складі журі були представники спонсорів делегації PwC Finland, Illusian Family Office та Aiven, які забезпечили командам безкоштовний стенд в рамках українського павільйону, вхідні квитки на захід, проїзд та проживання. 

Спонсорами делегації виступили виключно фінські компанії, які захотіли підтримати українські стартапи під час війни:

  • PwC Finland – одна з провідних світових фірм, що надають професійні послуги, в якій працюють близько 328 000 співробітників у 152 країнах світу.
  • Illusian Family Office – їх місія полягає у підвищенні рівності, зменшенні соціальної ізоляції та підтримці сталого інвестування.
  • Aiven – надає доступні технології керованих даних з відкритим вихідним кодом на всіх основних хмарних платформах.

Іншим партнером делегації стала українська компанія Techstack, яка займається розробкою програмного забезпечення та об’єднує унікальну технологічну культуру та продуктово-орієнтований підхід для досягнення цілей своїх партнерів.

Що дала поїздка на Slush 2022 командам?

Фото: ГО «Еволв»

Декілька відгуків про участь в конференції від українських стартапів:

«Бути частиною однієї з найбільших стартап-подій в Європі було справді дивовижно. Я хочу подякувати “Еволв” та всім партнерам за можливість взяти участь у цьому заході. Мені сподобалося спілкуватися з величезною кількістю натхненних людей, які мають багато дійсно крутих ідей, енергії та мотивації, щоб покращити світ. Також, хочу відзначити, що зустріч з інвесторами та людьми, які повірили в наш продукт, стала чудовим досвідом для нашої команди. А ще ми отримали запрошення на подальші заходи, що було неочікувано, але дуже приємно. Це був потужний, надихаючий та неймовірно корисний івент», — Анна Зюбіна, Module – конструктор додатків без коду.

Фото: ГО «Еволв»

«Для нас цей саміт був дуже успішний, окрім вдалих зустрічей з інвесторами ми познайомились з чеською компанією, яка виготовляє давачі й зацікавлена стати нашим дистриб’ютором в Чехії. Впевнені що зовсім скоро, нашу систему можна буде придбати у наших партнерів в Чехії та Фінляндії й ми матимемо широку мережу інтеграторів та інсталяторів в обох країнах. Вся наша команда, а також заводи на яких ми виготовляємо наші пристрої знаходяться в Україні. Тому кожна нагода заявити про себе на міжнародній арені — це можливість залучити додаткові інвестиції, щоб підтримувати економіку України», — Павло Цюпка, i3 Engineering – цілісне рішення для проектів «Розумний Будинок» та автоматизації бізнесу.

Фото: ГО «Еволв»

«Чудова можливість для нас взяти участь у Slush та представити Україну та наші проривні технології аудиторії. Окрема подяка громадській організації “Еволв” за організацію та підтримку, яка дала можливість бути в самому серці інновацій. Ми сподіваємося, що одне з наших майбутніх виробництв буде розміщено у Фінляндії», — Олександр Соболенко, Releaf Paper – перший у світі виробник паперових виробів з опалого листя.

Фото: ГО «Еволв»
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук