«Не працювало більше 60% мережі». Як обстріли 23 листопада вплинули на роботу «Київстар»

Читати на RU

Після масованих обстрілів 23 листопада Україна опинилась майже в блекауті. Не було не лише світла, але й звʼязку. СЕО «Київстар» Олександр Комаров розповів, чому не працювали мобільний та голосовий звʼязок та яка ситуація сьогодні.

Олександр Комаров. Джерело фото в цьому матеріалі: Facebook-сторінка Комарова

Пройшло трохи більше дев’яти місяців війни. На жаль, обстріл об’єктів критичної інфраструктури України 23 листопада спровокував новий антирекорд у роботі мережі Kyivstar з початку повномасштабної війни – на піку не працювало більше 60% мережі.

Через відсутність енергопостачання у більшості областей України і досі зберігається складна ситуація із роботою мобільних мереж всіх операторів. Але ми використовуємо усі технічні можливості для того, щоб зменшити вплив відключень на роботу мережі, працюємо для цього у тісній взаємодії з енергетиками та всіма відповідальними державними відомствами.

Щодня майже 800 стаціонарних та мобільних генераторів деякий час працюють у мережі. Закуповуємо нові генератори, підключаємося у мережі живлення партнерів та формуємо нові бригади інженерів.

Ця атака стала підсумком 9-го місяця війни. Загалом, протягом цього місяця, у середньому 10-20% мережі не працювало через віялові відключення електроживлення. Попередній масований удар по інфраструктурним об’єктах 15 листопада знеструмив 35% всіх наших сайтів та не працювало 28% з них.

Незважаючи ні на що, увесь місяць ми продовжували працювати над відновленням мережі. Наш ключовий фокус – Херсонська область, де було деокуповано близько 150 наших базових станцій, 32 з яких вже було повернуто в ефір, з них левова частка все ще працює на генераторах. Основні проблеми тут – відсутність електроенергії та замінування всіх наших об’єктів мережі, що унеможливлює швидке відновлення.

Буквально кожен обʼєкт і кожен кабельний колодязь у місті «закидані» мінами та гранатами.

Стикаємося з наслідками мародерства – вивезено обладнання, вирізані кабелі, зруйновані технічні приміщення. Зокрема, російські окупанти намагались запустити на обладнанні українських мобільних операторів свій незаконний зв’язок. Коли це не вдалося, вони просто знищили та розграбували все, що змогли.

Все, що залишилося від технологічного офісу “Київстар” в Херсоні

Активно працюємо і на сході: з початку деокупації регіону вже відновлено 51 сайт (47 на Харківщині та 4 на Донеччині). Також з позитивного – лише з десяток БС працюють на альтернативних каналах електроживлення, по всім іншим відновлені лінії та постійно подається електроенергія. Ще 3 тижні назад таких БС було 20+.

Осередок біля пересувної БС «Київстар», де херсонці користуються мобільним звʼязком, підзаряджають телефони, планшети та інші гаджети

Чому це важливо

23 листопада Україна пережила один з наймасованіших ракетних обстрілів за 9-місячню історію повномасштабного російського вторгнення. Основною ціллю окупантів стала критична інфраструктура, яка забезпечує населення світлом, теплом та водою в холодну пору року. В результаті майже двадцяти влучань, зазнали уражень обʼєкти інфраструктури по всій країні. Також росіяни поцілили в житлові будинки.

Після обстрілу по всій України зникло світло та вода. Електропостачання було порушене і в Молдові. І якщо зусиллями комунальників водопостачання в більшості регіонів вдалося відновити вже на наступний день, то проблеми з електрикою зберігаються досі.

Не набагато краща ситуація зі звʼязком. Декілька днів, особливо у Києві та області, українці практично не могли користуватися ані мобільним інтернетом, ані голосовим звʼязком. Перебої час від часу спостерігаються до сьогодні у всіх операторів, національний роумінг по факту не працює у більшості абонентів. Компанії постійно працюють над відновленням звʼязку. Але, на жаль, ламати простіше, ніж будувати.

Наразі, за словами начальника Київської міської військової адміністрації Сергія Попко, міська влада Києва разом з мобільними операторами розробили алгоритм дії для забезпечення жителів безперебійним зв’язком у випадку блекауту. Він включає роботу Starlink та додаткові джерела живлення для станцій мобільних операторів. Зокрема, станції мобільного зв’язку вже забезпечують генераторами. Це вишки загальнонаціонального масштабу, які забезпечують зв’язком як Київ, так і інші населені пункти. Слова Комарова підтверджують дану інформацію.

Можливо, це допоможе стільниковій інфраструктурі вистояти, якщо ракетні удари по Україні продовжуватимуться.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук