Українське ІТ у війну: як було, як зараз і які прогнози (дослідження)

Читати на RU

Асоціація IT Ukraine представила результати дослідження галузі за підсумками воєнного 2022 року. У звіті окреслюються наявний стан справ у секторі ІКТ, вплив повномасштабного вторгнення на розвиток і зростання, а також прогнози на майбутнє. AIN.UA обрав найцікавіші слайди.

Огляд галузі

  • За підсумками десяти місяців 2022 року ІТ-галузь принесла в економіку України $6 млрд експортної виручки та досягла 10% зростання у порівнянні з попереднім роком. Такі результати стали можливими завдяки ефективній реалізації планів безперервності бізнесу, вчасної релокації команд та диверсифікації центрів розробки в Україні та за кордоном.
  • ІТ є однією з провідних індустрій української економіки і стрімко зростає щороку. Так, за останні 6 років частка експорту комп’ютерних послуг у ВВП зросла з 1,8% до 3,5%, а в експорті послуг – з 13,4% до 37,8%.
  • У сфері ІКТ зайняті 289 000 осіб, що становить 1,9% від усіх зайнятих осіб.
  • ІТ-галузь здебільшого орієнтована на експорт. Останні 6 років обсяг експорту комп’ютерних послуг зростав у середньому на 26,8% щороку і у 2021 році досяг $6,9 млрд, що на $0,1 млрд США перевищило прогноз.
  • Дані щодо кількості ІТ-компаній в Україні суттєво різняться. Держстат надає дані про 8800 активних юридичних осіб з ІТ-КВЕДами у 2021. Проте часто компанії складаються з декількох юридичних осіб, тому портал Tech Ecosystem дає оцінку в 2400 ІТ-компаній на початку грудня 2022 року, водночас за експертними розрахунками 1800-2000 з них є активними на ринку праці. Ринок суттєво просів у 2022, після повномасштабного вторгнення.
  • У 2022 на ІТ-спеціальності вступила рекордна кількість студентів. 329 000 ІТ-фахівців вже працювали в галузі на початку 2022 року.
  • Технології все більше поширюються на різні галузі, адже вони дозволяють автоматизувати виробничі процеси, підвищити продуктивність, знизити витрати та загалом ефективність бізнесу. Більш ніж 21% українських компаній у 2021 році мали найманих ІТ-фахівців, а близько 15% залучали експертів ззовні.

Вплив повномасштабної війни

  • Пошкоджена та зруйнована інфраструктура, постійні обстріли, окупація областей та міграція робочої сили стали чинниками, що найбільше вплинули на діяльність української економіки під час війни. Серед експортоорієнтованих галузей лише ІТ-індустрія збільшила обсяги експорту відносно минулого року, інші ж зазнали істотних втрат.
  • Тим не менше, компанії не зупиняють перегляд мотиваційних пакетів для свої співробітників та контрактників. Дослідження винагород в ІТ-галузі від Korn Ferry у 2022 демонструє кілька основних тенденцій:
    • незважаючи на війну, більшість ІТ-компаній планує збільшувати бюджет на компенсації;
    • рівень заробітної плати істотно відрізняється залежно від позиції ІТ-фахівця чи працівника;
    • регіональний розподіл винагород розглядати некоректно через міграцію ІТ-фахівців та релокацію ІТ-компаній; – специфіка роботи галузі зумовлює залучення ФОП ІТ-компаніями.
  • Незважаючи на складність ведення бізнесу в умовах війни, ІТ-галузь продовжує сплачувати податки. Деякі компанії спланують податки наперед, щоб підтримати державу в складний період. Податкова активність компаній та підприємців зростає. Станом на 1 листопада 2022 кількість платників податків зросла на 7,5% відносно минулого року.
  • З початком повномасштабного вторгнення кожен українець шукав способи допомагати своїй державі та захищати її. У 74% ІТ-компаній хоча б один фахівець приєднався до ЗСУ, у 95% – до ІТ-армії.
  • ІТ-галузь активно підтримує Збройні сили України та всіх, хто бореться за незалежність країни. З перших днів війни ІТ-компанії перераховували мільйони на рахунки благодійних фондів, закуповували зброю, техніку, дрони, екіпіровку та інше необхідне обладнання для наближення перемоги над ворогом.
  • 54,7% ІТ-компаній планували відкриття нових офісів та філій у 2022 році. Однак лише чверті вдалось це зробити, іншим завадила війна. Внаслідок повномасштабного вторгнення 70,8% ІТ-компаній провели незаплановану релокацію, чверть із них – повну.

Основні виклики, які стоять перед галуззю сьогодні, та як їх долають

  • Під час повномасштабної війни ІТ-галузь стикається з низкою проблем. На діяльність ІТ-компаній найбільше вплинули виклики, пов’язані з забороною виїзду ІТ-фахівців за кордон.
  • З 10 жовтня 2022 року росія завдає масованих ракетних ударів по об’єктах енергетичної інфраструктури, що призводить до відсутності електропостачання майже по всій території України. Це стало черговим викликом для галузі, адже повна відсутність електроенергії чи стабілізаційні вимкнення змушують вводити нові антикризові заходи.
  • Війна стала справжнім випробуванням для ІТ-галузі, адже всі компанії зіткнулись із проблемами й новими викликами. Згідно з опитуванням, 34,3% компаній успішно пристосувались до нових реалій, а більш ніж 43% ІТ-компаній очікують зростання обсягів бізнесу за результатами 2022 року.
  • Основним викликом для ІТ-фахівців під час війни стала релокація. 64% Із них були змушені переїхати через війну, проте 24% вже повернулися туди, де проживали до початку повномасштабного вторгнення. З огляду на це змінився підхід до праці – після початку повномасштабної війни у 71,5% компаній більш ніж 75% фахівців працюють віддалено.
  • Бойові дії та окупація територій, релокація бізнесу та міграція працівників, обстріли енергетичної та критичної інфраструктури призвели до зміни планів ІТ-бізнесу. Частина компаній планово відкривала нові офіси в Україні та за кордоном, а частина була змушена релокуватись у безпечніші регіони. Однак 81,5% релокованих за кордон ІТ-компаній усе ж планують повертати бізнес до України, 5,6% з них – уже в процесі повернення.

Яке майбутнє прогнозують українському ІТ

  • Торішнє дослідження ІТ-ринку містило прогноз експорту ІТ-послуг до 2025 року. За базовим сценарієм у 2022 очікували обсяг експорту на рівні $8,4 млрд, за консервативним – на рівні $8 млрд. Однак повномасштабне вторгнення внесло корективи в розвиток галузі. Станом на кінець листопада прогнозується, що обсяг експорту ІТ-послуг у 2022 році становитиме $7,1 млрд, що, хоч і нижче минулорічного прогнозу, та все ж перевищує значення обсягу минулого року.
  • Повномасштабне вторгнення істотно вплинуло на економіку України. На початку року прогнозували падіння економіки на рівні 32-33%, однак надалі економіка показала дуже високу адаптивну здатність, завдяки чому прогноз було покращено. Проте через потужні атаки РФ на енергетичну систему в жовтні/листопаді частина підприємств призупинила діяльність, тому довелось повернутися до попереднього прогнозу.

Опитування проведено у два етапи, в ході яких опитано 147 ІТ-компаній, з них 116 надали відповіді на всі питання анкети. Дані збирали з жовтня по листопад 2022 року. Повну версію дослідження можна переглянути тут.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук