Getty Images також подала до суду на творців Stable Diffusion

17 січня стало відомо про ініціативну групу художників, що подали до суду на компанії, що використовують Stable Diffusion. Тепер, як повідомляє The Verge, Getty Images подала аналогічний позов на Stability AI, творців штучного інтелекту Stable Diffusion, звинувачуючи їх в порушенні авторських прав.

В чому суть претензій?

У заяві для преси, Getty Images заявили, що Stability AI «незаконно скопіював і обробив мільйони зображень, захищених авторським правом», щоб навчати своє програмне забезпечення, і що Getty Images «почала судовий процес у Високому суді правосуддя». в Лондоні» проти цієї компанії.

«Причиною цього позову є використання компанією Stability AI інтелектуальної власності інших — без дозволу чи розгляду — для створення комерційної пропозиції з власною фінансовою вигодою. Ми не віримо, що це конкретне розгортання комерційної пропозиції Stability охоплюється «чесною угодою» у Великобританії чи «добросовісним використанням» у США. Компанія не зверталася до Getty Images щодо використання наших матеріалів або матеріалів наших співавторів, тому ми вживаємо заходів для захисту наших прав інтелектуальної власності та прав інтелектуальної власності наших співавторів».

На запитання про те, які засоби правового захисту Getty Images вимагатимуть від Stability AI, в компанії заявили, що зацікавлені ​​не у фінансових збитках Stability AI чи припиненні розробки інструментів штучного інтелекту, а у створенні нового правового статус-кво (ймовірно, із сприятливими умовами ліцензування для Getty).

Чому позов висунули саме проти Stable Diffusion?

Розробники більшості інструментів штучного інтелекту (наприклад, OpenAI) відмовляються розголошувати дані, використані для створення їхніх моделей. Проте навчальний набір даних Stable Diffusion є відкритим. 

Незалежний аналіз набору даних виявив, що Getty Images та інші сайти зі стоковими зображеннями становлять значну частину його навальної бази, а докази присутності Getty Images можна побачити в тенденції програмного забезпечення Stable Diffusion відтворювати водяний знак компанії, як на прикладі зображення вище.

Чому це цікаво?

Інструменти штучного інтелекту, такі як Stable Diffusion, покладаються на зображення, створені людиною, для навчання даних, які компанії збирають з інтернету, часто без відома чи згоди їхніх творців. Позов знаменує собою ескалацію судової боротьби між фірмами штучного інтелекту та творцями контенту за авторство, прибуток і майбутній напрям творчих індустрій. 

Фірми штучного інтелекту стверджують, що ця практика регулюється такими законами, як доктрина справедливого використання США, але багато правовласників не погоджуються з цим і кажуть, що це є порушенням авторських прав.

Такі судові позови можуть стати основою для розробки законодавства у сфері регулювання нейромереж, штучного інтелекту та авторського права оригінальних художників. А це справді може плинути на ситуацію, хоч і сповільнить розвиток перспективної технології.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук