Гіг-контрактори не можуть податися на бронювання від призову. Тільки ФОП, але є умова

Читати на RU

1 лютого на брифінгу Мінекономіки заступник міністра Ігор Фоменко у коментарі DOU заявив, що айтівці-ФОП та гіг-контактори можуть також претендувати на бронювання від мобілізації. 

«Є відповідний орган державної влади — Мінцифри — до якого можуть звертатися і гіг-спеціалісти, і ФОПи. Далі міністерство має визначити, чи є послуги цих фахівців критично важливими. Якщо так, то варто подати на узгодження в Генштаб перелік працівників для бронювання, а після цього отримати відповідний наказ від Мінекономіки», — пояснив Фоменко.

Насправді, це не зовсім так.

Як пояснив AIN.UA заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков, який опікується зокрема проектом «Дія.Сіті», гіг-контрактори не можуть претендувати на бронювання.

Закон і порядок однозначно дозволяють бронювати лише найманих працівників. Військовий облік по гіг-працівникам на підприємствах не ведеться, але, навідміну від ФОП, гіги «прив’язані» до своїх компаній в податковому плані та формально теж на межі зі штатними працівниками, роз’яснень від Міноборони про це не було раніше і зараз нема. Проте, беручи до уваги позицію Мінекономіки як ключового ЦОВВ в питанні бронювання, ми (МЦ) не виключаємо, що будемо орієнтуватись на практику, яка складатиметься найближчим часом (в бік більш широкого тлумачення цих норм).

Олександр Борняков.

Разом з тим, за його словами, заявку на бронювання можуть подавати ФОП, але не від імені ІТ-компанії резидента «Дія.Сіті», з якою вони працюють – а самі від себе. Для цього вони повинні відповідати щонайменше трьом критеріям з переліку.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук