Google впроваджує AI у свої продукти, але інвестори не вражені: мінус $100 млрд капіталізації за день

Google оголосив про оновлення свого пошуку, карт і перекладача, які скоро отримають підтримку технологій штучного інтелекту. Головними нововведеннями стануть мультипошук (можливість шукати слова і картинки одночасно) та імерсивний перегляд у картах (що включатиме актуальну інформацію про затори чи погоду).

Щоправда, на фоні презентації Microsoft, яка в цей же день оголосила про запуск нового пошуковика Bing з вбудованим ChatGPT і штучним інтелектом, оновлення Google (новий перегляд у картах чи допомога водіям електромобілів) виглядають слабо. Відреагував на це і ринок: Alphabet втратила $100 млрд капіталізації всього за день, акції компанії подешевшали на 7%.

Що показав Google?

Google оголосив про низку оновлень пошукукарт та перекладача з підтримкою штучного інтелекту в рамках події Google presents: Live from Paris. Як повідомляє The Verge, більшість з анонсованих оновлень не мають конкретної дати релізу, проте наступні мають бути випущені вже найближчим часом:

  • Мультипошук — інструмент, який дозволяє почати пошук за допомогою зображення разом із кількома словами тексту. Наприклад ви бачите сорочку, яка вам подобається, але ви хочете знайти її в іншому кольорі. За допомогою мультипошуку ви можете сфотографувати сорочку та шукати інший колір, щоб побачити, де її можна купити. 
  • Імерсивний перегляд у картах Google, який поєднує тривимірне зображення місцевості з конкретною інформацією про затори та погоду.
  • Оновлення для допомогти водіям електромобілів, дозволить пропонувати користувачу зупинки з фільтром для «дуже швидких» зарядних станцій потужністю 150 кВт або вище, а також згадками місць із зарядними пристроями, знайденими в результатах пошуку таких місць, як продуктові магазини чи готелі.

Також було оголошено про інші нові функції, але наразі для них немає конкретних вікон випуску, проте які, скоріш за все, будуть розгорнуті в найближчі тижні/місяці;

  • Можливість для користувачів Android здійснювати пошук за словами чи зображеннями не виходячи з програми, у якій вони перебувають.
  • Карти Google зможуть показувати вам приблизний час прибуття та місце повороту на екрані блокування. 
  • Вже розгорнутий додаток Indoor Live View, який накладає маршрути доповненої реальності, щоб допомогти вам орієнтуватися в складних будівлях і місцях, буде розширено.
  • Перекладач Google зможе показати вам додатковий контекст певних слів або фраз. 

Як на провальну презентацію відреагував ринок?

Як повідомляє Reuters, вже на другий день після слабкої презентації технологій штучного інтелекту від Google її материнська компанія, Alphabet Inc втратила $100 млрд ринкової капіталізації.

Загалом акції Alphabet впали на 9% під час регулярних торгів, а обсяги майже втричі перевищували 50-денний середній показник. Причиною такого обвалу стала як загалом слабка презентація і явне відставання від конкурентів, так і знайдені помилки у відповідях чат-бота Bard, які Alphabet опублікувала y Twitter. Компанія обіцяла, що бот допоможе спростити складні теми, але натомість він просто надав хибну відповідь.

«Хоча Google був лідером інновацій ШІ протягом останніх кількох років, вони, здавалося, заснули, впроваджуючи цю технологію у свій пошук. Останні кілька тижнів Google намагався наздогнати конкурентів, і це спричинило незручну халепу з публікацією неправильної відповіді під час демонстрації», — сказав Гіл Лурія, старший аналітик програмного забезпечення DA Davidson.

Чому це цікаво?

Цього ж дня Microsoft анонсувала нову версію своєї пошукової системи Bing, яка базується на оновленій версії тієї ж технології AI, яка лежить в основі чат-бота ChatGPT. Нова версія Bing підтримує 100 мов, у пошуковий рядок можна буде ввести до 1000 символів, а як результат отримати розгорнуту відповідь від нейромережі з посиланням на джерела.

На фоні такого серйозного використання нейромереж (ще й у сфері пошуку інформації, яка для Google традиційно є основною) відповідь Google виглядає дуже слабко. Фактично це апдейт деяких старих сервісів компанії, а не їх докорінне оновлення до рівня використання штучного інтелекту.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук