За рік російські хакери атакували українців на 250% частіше, країни НАТО — на 300%

За 2022 рік російські хакери на 250% збільшили спроби атакувати українських користувачів. Про це йдеться у спеціальному звіті компанії Google.

  • Як AIN.UA повідомили у пресслужбі компанії, Google презентувала звіт Fog of War («Туман війни») про те, як війна в Україні вплинула на кіберзагрози. Звіт створено на основі аналізу Google Threat Analysis Group (TAG), Mandiant і команди Google Trust & Safety.
  • За даними звіту, зловмисники, яких підтримує російський уряд, активізували кібероперації, починаючи з 2021 року під час підготовки до вторгнення.
  • У 2022 році росія збільшила таргетинг на користувачів в Україні на 250% порівняно з 2020 роком. Таргетинг на користувачів у країнах НАТО за той самий період зріс понад 300%.

«Це включає значне зміщення фокусу різних груп на Україну, різке збільшення використання деструктивних атак на український уряд, військову та цивільну інфраструктуру, сплеск фішингової діяльності, націленої на країни НАТО, і зростання кібероперацій, спрямованих на досягнення кількох цілей Росії. Наприклад, ми спостерігали, як зловмисники зламували та зливали конфіденційну інформацію для просування певного наративу», — йдеться у звіті.

  • Загалом, за рік повномасштабної війни хакери, яких підтримує російський уряд, атакували українських користувачів більше, ніж населення будь-якої іншої країни.
  • Вони значною мірою зосереджувалися на українському уряді та військових структурах, але також атакували компанії критичної інфраструктури, компанії, що надають комунальні та державні послуги, медіа.

Основні домени, які атакували зловмисники:

Дані зі звіту Fog of War

Основні цілі хакерів, що підтримуються росією, у 2022 році:

Дані зі звіту Fog of War

Основні групи, які помічені у здійсненні атак на Україну, та типи атак:

Дані зі звіту Fog of War
  • Пік атак припав на початок повномасштабного вторгнення, а за перші чотири його місяці у 2022 році Mandiant спостерігав більше руйнівних кібератак в Україні, ніж за попередні 8 років.
  • Дослідники також впевнені, що росія буде посилювати хакерські атаки відповідно до подій на полі бою, такі як поразки чи підтримка іноземних держав:

«Ми переконані, що Москва посилить руйнівні атаки у відповідь на події на полі бою, які докорінно змінюють баланс сил — реальний чи ймовірний — в Україні (наприклад, військові втрати, нові зобов’язання іноземних держав стосовно політичної чи військової підтримки тощо). Ці атаки насамперед будуть спрямовані на Україну, але все більше поширюватимуться на партнерів НАТО».

Ольга Карпенко: Редактор AIN.UA, працює у видані з 2012 року. Як жартує сама Ольга, вона "пише про стартапи з того часу, коли ще слова такого не було". Спеціалізація — знайти цікаву історію і розпитати всіх, щоб максимально широко і зрозуміло подати матеріаіл. Для зв'язку: Пошта | Facebook | LinkedIn
Related Post