Ігноруєте письмові запити податкової, як фізична особа? Можуть бути наслідки

Олена Матвійчук, СЕО бухгалтерсько-консалтингової компанії WeDoITBM, у своїй статті пояснює, що робити фізособі, яка декларує свої доходи за рік, якщо до неї звернулася податкова.

Фото надане автором

Почалась кампанія декларування доходів фізичними особами. І я б хотіла звернути увагу на один важливий нюанс. Ви маєте ОВДП, воєнні ОВДП, інвестиційний дохід, дивіденди? При цьому не подаєте жодної декларації, хоча зобов’язані? Або ж надіслали до ДПС податкову декларацію про майновий стан і доходи, і податкова до вас звернулась за отриманням додаткової інформації?

Постає питання: чи має податкова право на отримання інформації і як взагалі на це реагувати?

Податкова має право звернутися до вас із письмовим запитом про надання інформації, необхідної для виконання покладених на податкову функцій, завдань, та документального підтвердження такої інформації.

Простими словами: якщо у податківців виникають до вас запитання, вони цілком легально звертаються до вас за деталями та документальним підтвердженням. І це абсолютно законно згідно абзаців першого-п’ятого п. 73.3 ст. 73 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) 

Важливо звертати увагу на зміст та форму такого запиту від податкової. Він має бути підписаний керівником (його заступником або уповноваженою особою) і повинен містити: 

  • підстави для надіслання запиту відповідно до п. 73.3 ст. 73 ПКУ, із зазначенням інформації, яка це підтверджує; 
  • перелік інформації, яка запитується, та перелік документів, які пропонується надати; 
  • печатку органу контролю.

Якщо ці умови в запиті не дотримуються, це дає вам підстави не надавати відповіді по суті і відповідно повідомити про це податкову. Ми дійсно рекомендуємо вступити в такому разі у письмове листування із податковою та фіксувати належним чином кожен ваш лист.

Але якщо всі ці умови дотримані, тоді термін на відповідь — 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту. Також враховуйте, якщо проводиться зустрічна звірка, платники податків зобов’язані подавати інформацію, визначену в запиті податкової, протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту. 

Цікаве питання: яка відповідальність, якщо такий запит податкової проігнорувати? Главою 11 «Відповідальність» розділу ІІ ПКУ не встановлена відповідальність за ненадання відповідних пояснень та документального підтвердження за письмовим запитом податкової.

Але! Таке ігнорування письмового запиту податкової у вищенаведені терміни є підставою для проведення документальної позапланової перевірки. І це може мати дуже серйозні наслідки.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук