Як підписати декларацію із сімейним лікарем онлайн — інструкція

Читати на RU

Українка Мілена Васильєва зуміла підписати декларацію із сімейним лікарем онлайн менш ніж за добу. AIN.UA наводить її інструкцію, а також відповідає на найактуальніші запитання.

Навіщо треба підписати декларацію із сімейним лікарем?

У 2018 році запрацювала реформа МОЗ, згідно з якою кожен українець може підписати декларацію з лікарем, який йому сподобався, незалежно від місця реєстрації. Тобто в будь-якій поліклініці. Це можна зробити, записавшись на прийом до обраного лікаря або зв’язавшись із ним телефоном. Потрібні лише паспортні дані.

Після цього пацієнт зможе обслуговуватися в цього лікаря безплатно на постійній основі. Декларація безстрокова — тобто її не потрібно переукладати щороку.

Саме до сімейного лікаря необхідно звернутися особисто або дистанційно (телефоном, у Viber або Telegram) за перших симптомів ГРВІ. Після встановлення діагнозу лікар розповість вам, що слід робити: чи потрібна госпіталізація, як довго перебувати в самоізоляції, — а також оформить лікарняний у разі потреби. Якщо ви лікуєтеся вдома, пропише лікування, призначить безплатний ПЛР-тест та інші аналізи, дасть направлення на КТ або рентген і супроводжуватиме вас до повного одужання. А надалі призначить курс реабілітації після COVID-19.

Усе це сімейний лікар може робити дистанційно, щоби пацієнт не порушував режиму самоізоляції. Без сімейного лікаря доведеться викликати лікаря додому або йти на прийом, у критичних випадках звертатися до «швидкої». Крім того, всі аналізи та обстеження доведеться робити самостійно та платно.

Також лише сімейний лікар може виписати міжнародне свідоцтво про вакцинацію свого пацієнта. Через медичні системи він отримує всю інформацію про вакцинації своїх пацієнтів: дати, вакцини та кількість проведених щеплень. Якщо вам потрібне саме паперове свідчення міжнародного зразка — без сімейного лікаря не обійтися. Утім, отримати цифровий сертифікат можна і без нього через портал Diia.gov.ua або застосунок «Дія».

Сімейний лікар може видавати електронні направлення до вузьких фахівців. Наприклад, до окуліста чи травматолога. Направлення надходить по SMS у вигляді набору з 16 цифр. Знаючи вашу історію хвороби, сімейний лікар може видати направлення дистанційно, після звернення телефоном або в месенджері — тобто без необхідності зайвий раз приходити на попередній огляд до терапевта, як це було раніше.

Чому лікарі обслуговують пацієнтів безплатно?

За кожну підписану декларацію медустанова, в якій працює лікар, отримує гроші від держави. З 2019 року ця сума становить 450 грн за пацієнта на місяць. Таким чином, практика на 2000 пацієнтів принесе медустанові річний дохід від 900 000 грн до 1 200 000 грн.

Близько половини цих коштів — витрати практики (оренда офісу, прості витратні матеріали та часткове покриття витрат на аналізи), решта — зарплати лікаря, медсестер, фельдшерів.

Дуже часто сімейні лікарі тримають зв’язок зі своїми пацієнтами в месенджерах або телефоном, щоб вони без потреби не відвідували поліклініки — усі медичні документи лікар може завантажити в медичну інформаційну систему, і їх побачить пацієнт. Виписати призначення лікар також може дистанційно.

В Україні налічується понад 35 медичних інформаційних систем. Кожна з них має свої можливості для всіх учасників: пацієнтів, лікарів та керівників установ. Повний список можна побачити на сайті  НСЗУ. Кожна медична установа самостійно обирає, з якою системою працювати. Але найбільша в Україні — Helsi.me, вона покриває понад 90% медустанов первинної ланки Києва: 1300 закладів охорони здоров’я та 49 000 лікарів по всій Україні.

Як підписати декларацію із сімейним лікарем онлайн?

Продуктовий менеджер у компанії TeivaSystems Мілена Васильєва уклала декларацію з новим сімейним лікарем за добу — повністю дистанційно. Свій кейс вона докладно описала у Facebook.

«Ось що треба робити.

  • Заходите на сайт Helsi.me.
  • Обираєте лікаря.
  • Зберігаєте на телефон номер його телефону.
  • Пишете йому в Telegram чи Viber: «Чи можу я укласти з вами декларацію?».

Вас попросять надати:

  • Дані паспорту.
  • Електронну пошту.
  • Номер телефону.
  • Номер телефон близької людини та її ім’я.
  • Адресу проживання.

Після цього лікар робить магію — і на телефон приходять 4 цифри. Вам зателефонують, щоб ви їх продиктували. Усе.

Вам надсилають PDF декларації. Щоб її підписати:

  • Робите скриншот PDF.
  • Відкриваєте редактор фотографій.
  • Малюєте свій підпис.
  • Зберігаєте.
  • Надсилаєте лікарю.

За словами Мілени, весь цей процес тривав менш як добу. «Лікарю я написала о сьомій вечора. Декларацію надіслали о 14:00 наступного дня», — розповіла вона у коментарі AIN.UA.

Усе те саме можна зробити й через більшість інших систем, якщо вони відкриті для самостійної реєстрації.

Зазначимо, що можливості повністю дистанційно підписати декларацію із сімейним лікарем в Україні немає на законодавчому рівні. Тому майданчики не можуть реалізувати цей функціонал. На жаль, поки що спосіб Мілени — єдино можливий варіант укладання декларації без відвідування лікаря.

Як обрати лікаря?

Спочатку потрібно визначитися із лікарем. Лікарі, які готові підписувати декларації з пацієнтами, зареєстровані в державній системі  eHealth. Знайти інформацію про них можна на таких сервісах, як Helsi.me та Medcart24.net. Також там можна почитати відгуки, дізнатися, де приймає лікар, і записатися на прийом, щоб підписати декларацію.

Звертаємо увагу, що лікар може відмовити, якщо вже набрав оптимальну кількість пацієнтів. Перевірити, чи є у лікаря місця для укладання декларацій, можна через дашборд НСЗУ або у вебверсії Helsi.me (біля імені кожного сімейного лікаря чи терапевта стоїть позначка, чи укладає він декларації).

Обрати лікаря можна за адресою — в найближчій до вас амбулаторії, поліклініці або медкабінеті. Рекомендується враховувати стаж лікаря, його компетенції, зручність розташування місця, де він приймає, особисті якості. Варто почитати відгуки або познайомитись особисто на прийомі. При цьому декларацію можна переукласти будь-якої миті з іншим лікарем.

Складність у тому, що часто в картці лікаря державних медустанов написаний номер телефону реєстратури, а не особистий. Тому скористатися лайфхаком не вдасться, якщо немає змоги з’ясувати особистий номер лікаря. Мілена зазначає, що шукала саме приватного лікаря. Слід розуміти, що декларація з лікарями приватних клінік також дає право саме на безплатне обслуговування, а не за тарифами медустанови.

Зазначимо також, що якщо лікар, якого ви обрали, працює з будь-якою іншою медичною системою, у Helsi.me він не відобразиться. Пацієнт може побачити свою декларацію лише в межах системи, у якій її уклали.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук