50,5% співробітників суміщають кілька фултайм-робіт. У половині випадків роботодавці не в курсі

Читати на RU

Як з’ясував The Wall Street Journal, багатьом співробітникам вдається поєднувати кілька фултайм-робіт. При цьому роботодавці можуть про це не знати, адже в деяких компаніях за таке можуть звільнити або попросити сплатити штраф. У новому опитуванні AIN.UA з’ясував, як часто таке трапляється в Україні.

Дослідження: в опитуванні взяв участь 101 читач AIN.UA. Вони анонімно відповідали на закриті та відкриті запитання на тему. Нижче наведено результати опитування.

  • Як показало опитування, поєднання кількох фултайм-робіт — доволі поширена практика в Україні. 50,5% респондентів зазначили, що практикують таке просто зараз, а майже 20% мали такий досвід раніше.
Зображення в матеріалі: AIN.UA
  • При цьому в 51,6% компаній поєднувати дві роботи забороняється. Найчастіше це суперечить внутрішній політиці компанії, зазначають 56,3% респондентів. Також такі умови можуть бути прописані в трудовому договорі. Якщо роботодавець дізнається про таке, співробітнику загрожуватиме звільнення, розповідають 46,1% опитаних. Крім цього, компанія може попросити працівника заплатити штраф.
  • 16,8% респондентів розповіли, що працювати на кількох роботах дозволяють лише в одній із фірм.
  • Працювати одночасно в кількох компаніях дозволяють 31,6% роботодавців.

Розкажіть докладніше про заходи, до яких може вдатися роботодавець

«Звільнити без вихідної допомоги (або просто припинити давати завдання). Це не проблема. Я фахівець високого класу і в мене в пошті повно пропозицій»

«Конфіскація майна, набутого після влаштування до них на роботу»

«Та різні: штраф (який ніхто не платитиме), звільнення, неоплачена праця чи просто погане ставлення, доки не знайдуть заміну. Деякі великі фірми прямо пишуть у контракті про заборону, тож треба бути обережними. Здебільшого – звільнення»

«Роботодавці дізнались постфактум про те, що працюю не лише у них. Скандалу не було й додаткових умов також. Є нюанс лише з оплатою додаткового навчання, його не компенсують ніяк, оскільки бояться, що застосовую здобуті знання не лише в них»

«Віддалений робочий стіл на своєму сервері з установленими програмами для трекінгу робочого часу за ноутом»

Якщо дозволено, розкажіть на яких умовах

«По суті, у договорі йдеться про «не можна використовувати ресурси компанії». Тобто якщо ти працюєш ще й в іншій, у вільний від першої час, то будь ласка, ми навіть твій ФОП далі будемо вести»

«Головне — не в тому самому сегменті, щоб не продавати знання конкурентам. За це можуть звільнити, ще й величезний штраф контрактом передбачений».

«Дозволено чи ні – питання не обговорювалося, а що не заборонено – те дозволено»

«Головне, щоб робота була зроблена – якісно та вчасно»

Поділіться, чому працюєте на кількох роботах?

«Працюю для додаткового доходу та різноманітності. Плюси в тому, що немає застою з ідеями, можу потестувати нові шляхи реалізації та роботи з інфлюенсерами лише в одній компанії й в іншій уже працювати або не працювати з ними. Проєкти, над якими працюю, дуже різні, тож вдається спробувати себе в різних форматах»

«Причина в грошах. Потрібні були більші кошти, ніж одному робочому місці. Плюси: розвиток, жорсткий тайм-менеджмент. Мінуси: стрес, стрес і ще сто разів стрес. Маскуватися дуже просто, якщо робота віддалена — якщо робиш скріни екрана, головне чистити вкладки, де видно, що щось не так»

«Вигідніше працювати «на трієчку» на двох роботах і отримувати дві повні звичайні зарплати, ніж гарувати на «5+» на одній роботі та отримувати 15% надбавки та вимпел «передовик виробництва». Я працював програмістом. Крім випадків мітингів, що збігаються в часі, приховувати другу роботу майже завжди просто. Але якось викручувався. Приблизно рік так працював, збирав на еміграцію з України. Вийшло. Але більше так не працюю — тяжко»

«Головна причина — більше грошей, пандемія і багато часу вдома. Якось звикаєш, ставиш більше цілей і швидше їх досягаєш. Але це ненадовго, тут треба розуміти, що після їх досягнення просто звільнишся з обох робіт. Приховувати – звучить занадто. Треба просто якось краще розділяти роботу: якщо щось накладається — пріоритизувати і потім говорити «соррі, відходив поїсти» чи щось таке. Але головне – не змішувати робочі процеси.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук