Штучний інтелект у фармацевтиці

Вгадайте, де справжні технології, а де вигадка

про проект

У «Матриці» сині та червоні таблетки допомагали відрізнити реальність людей від віртуальної реальності, створеної штучним інтелектом. У справжньому житті роботи та ШІ не воюють з людьми, а допомагають, зокрема — сортувати та зберігати ліки. Пачка цитрамону або анальгіну з вашої аптечки ймовірно вже побувала «у руках» робота на складі.

Фармкомпанії давно використовують інновації у звичній роботі. Українська фармацевтична компанія «Дарниця» ще 2008 року першою у Східній Європі запустила повністю роботизований логістичний центр на 15 000 кв. м (10 000 палетомісць). Він складається з 12 ярусів, частина з яких розташована під землею — це дозволило не встановлювати опалювальне обладнання в автоматизованому складі, а лише систему вентиляції.

Логістичний центр обслуговують роботи: фасують та вантажать ліки, стежать за терміном їхньої придатності та за температурним режимом, майже без нагляду і втручання людей. Швидкість обробки завдань — 86 палет за годину. Автоматизовані кран-балки рухаються зі швидкістю понад 100 км/год. Склад працює без затримок та збоїв уже 15 років, відповідаючи усім вимогам міжнародних стандартів якості GMP та GDP.

Звучить занадто фантастично? Перевірте свою інтуїцію: у спільному спецпроекті з компанією «Дарниця» ми склали тест, де реальні технології, які вже використовує у роботі світова фарма, змішані з нашими вигадками. Де правда, а де фантастика — спробуйте відгадати.

пройти тест
07
00

Книжки Айзека Азімова чи Філіпа Діка навчили нас трохи побоюватися роботів та штучного інтелекту: раптом він зрозуміє, що розумніший за людей, та схоче захопити владу? Але поки що ШІ-системи полегшують людям життя, зокрема, економлять час фармацевтичним компаніям. Штучний інтелект — один зі «співробітників» велетенського складу «Дарниці». А які його робочі обов’язки?

06
00

Автоматизований склад мережі американських аптек Walgreens Boots Alliance в Далласі обробляє десь 35 000 рецептів для пацієнтів щодня. Як саме роботи допомагають в цьому?

05
00

Величезний (заввишки як семиповерховий будинок) роботизований склад ліків «Дарниці» начинений найрізноманітнішими технологіями, його обслуговують фантастично швидкі та ефективні роботи Noresta. Чого вони (поки що) не вміють?

04
00

Для більшості здорових людей прогулянка до аптеки за ліками, скажімо, від застуди, не становить проблеми. Та що робити, якщо пацієнт мешкає у віддаленому районі, без аптек та транспортної мережі, куди не всяка вантажівка добереться? Які технології рятують людство у такому випадку?

03
00

2021 року FDA, американська комісія, що стежить за якістю медикаментів, надала дозвіл компанії Triastek на використання цієї інноваційної технології у виробництві таблеток. Про що йдеться?

02
00

Що вміє робити роботизована система керування складом «Дарниці», до чого людям, чесно кажучи, ще далеченько?

01
00

Роботи та комп’ютери, що керують фармацевтичними складами, також мають власні «органи чуття», в чомусь подібні до людей. Які з них вже працюють, а які вигадані?

подивитись результат
04
00
балів

У вас не дуже вийшло відрізнити реальні технології від уявних. Але це й добра новина: це означає, що хайтеку та його магії в нашому житті так багато, що можна й заплутатись. Щоб трохи прояснити голову, можна вирушити у 3D-тур по справжньому фармацевтичному складу й подивитись, як там усе облаштовано.

05
00
балів

Непоганий результат! Зізнавайтесь чесно, готувалися до тесту хоч трішки? Бо ми вражені — ми справді намагалися усіх заплутати. Здебільшого ви чітко бачите, де сучасні робочі технології, а де — наукова фантастика та фантазії! Щоб подивитися, як інновації виглядають в роботі, можна вирушити у 3D-тур по справжньому фармацевтичному складу й подивитись, як там усе облаштовано.

05
00
балів

Ого! Ви — експерт із технологій. Якщо ще трохи прокачати скіли, у далекому майбутньому, коли люди житимуть по кілька сотень років і літатимуть на безпілотних авто, вас згадуватимуть як видатного футуролога сучасності. А поки що, аби відпочити від складного тесту, можна вирушити у 3D-тур по справжньому фармацевтичному складу й подивитись, як там усе облаштовано.

Oops! Something went wrong while submitting the form.

*Роботи малюють роботів: тематично для створення віжуалів ми залучили ШІ, що генерує зображення. Усі ілюстрації створені у програмі Midjourney.

ТЕКСТ
Ольга Карпенко
Ілюстрації
Midjourney
Дизайн та верстка
Artycoders
відео
Влад Машкін
Продюсер
Ольга Андрусів
Менеджер
Яна Проценко
представниця КОМПАНІЇ «ДАРНИЦЯ»
Марина Шульга
Ким в ІТ працювали б Корольов, Примаченко та Амосов?
Збери Scrum-команду з видатних українців
ЗАКІНЧИЛИСЬ ГРИВНІ?
ПЛАТИ КРИПТОЮ!
Усе, що потрібно знати про Binance Pay клієнтам і продавцям
Еволюція гривні
Як змінювалися українські гроші за 30 років Незалежності
ГРА
Вгадай 15 цифр про ДТЕК