Як ми створили ШІ-генератор унікальних логотипів і як він працює — кейс

В колонці для AIN.UA команда Logo Jinn AI Generator розповіла історію створення сервісу генерування логотипів на основі штучного інтелекту.

Зображення в цьому матеріалі: Logo Jinn AI Generator

Все почалось в вересні 2020 року із Telegram-бота під назвою Krakobot. Цей бот генерував абстрактні зображення в стилі бруталізм. Це незвичайні зображення, основа створення яких покладена в рандомізації розміщення різноманітних графічних елементів. Приклади згенерованих зображень є в офіційному Telegram-каналі, присвяченому проекту:

У фаундера проекту Олега Копила завжди було бажання поєднати автоматизацію та генерацію. На жаль, в 2020 році не було технічних можливостей це зробити. Про штучний інтелект тоді менше говорили, він був не таким розвиненим, як сьогодні. Попри все після створення Krakobot Олег роками досліджував можливості штучного інтелекту, аби досягти кращих результатів в майбутньому.

В 2023 році ця історія набрала більших обертів, тому що тепер технології дозволяють створювати продукти швидше, робити їх ефективнішими. Друг Олега попросив згенерувати йому специфічну фотографію, але популярний штучний інтелект для генерації зображень Midjourney не видавав якісних результатів. Після цього почалось дослідження open source технології Stable Diffusion.

Поки відбувались спроби якісної генерації зображень по запиту, прийшла ідея стосовно створення сервісу генерації логотипів. Поки що Midjourney та інші інструменти погано генерують логотипи, тому вийшло винайти технологію, завдяки якій можна генерувати якісні логотипи. Відбувся процес тренування моделі, що призвело до значного покращення результатів і після цього сервіс Logo Jinn AI Generator став доступний для всього світу. Фінальна версія сервісу, яка була компіляцією результатів багатомісячних досліджень, створення графічних елементів, вивчення нейромереж, була створена всього за 2 дні. 

Основний функціонал

Найперше була створена величезна бібліотека графічних елементів, щоб натренувати мережу. Для тренування мережі були задіяні професійні дизайнери, які провели глибоку аналітику, дослідили десятки дизайн книг, серед яких більшість – збірники логотипів. Все заради того щоб не порушувати авторські права дизайнерів.

Було використано більше 3000 спеціальних графічних елементів – від примітивів, до більш складних фігур, від безформених елементів, до елементів з ідеальними формами. Графічні елементи можна поділити на 14 основних груп, кожна з яких має додатковий поділ на кількість базових елементів в одній формі – від 2 до 12. 

Перш за все додаток може генерувати рандомні логотипи – ця функція призначена для того, аби користувачі отримали 9 різних варіантів лого для натхнення. Також є можливість генерування логотипів по текстовому короткому опису. Для цього треба ввести лише 1-2 слова і штучний інтелект згенерує різноманітні варіанти. 

Це найкращий інструмент для натхнення. Дизайнерів він точно не замінить, це більше для отримання ідей, натхнення.

Особливо допомагає тоді, коли немає уявлення про те, що хочеться зробити або коли навіть сам клієнт його не має, то можна дати посилання на бота, щоб він згенерував бажані варіанти, від яких потім можна відштовхуватись дизайнеру.

Попри можливості генерації унікальних логотипів, сервіс має певні недоліки. Інколи бот не точно або взагалі не притримується заданого промпту. Зараз виправлення цього моменту є одним із пріоритетних напрямків.

Приклади генерованих логотипів

Найкраще Logo Jinn AI Generator справляється з генерацією рандомних зображень, тобто по команді /random. Часто можна зустріти красиві геометричні логотипи, іноді попадаються симетричні логотипи, які мають гарні форми. Приклади таких логотипів можна переглянути нижче. 

Крім генерації рандомних логотипів можна досягти значних результатів під час генерації по запиту. Наприклад, ось найкращі результати генерованих логотипів по наступним запитам: «Butterfly», «Lion», «Flower», «Bird», «Diamond».

Користувачі та просування

Зараз ботом користуються більше 1500 людей, уже є один платний користувач. Після публікації інформації про бота в різноманітних медіа була шалена активність додавання нових користувачів – за 4 з половиною години додалось 250 користувачів. 

Варто підкреслити, що за весь час було проведено близько 31 005 генерацій логотипів:

  • 894 запитів рандомної генерації по команді /random (8 046 зображень),
  • 2551 запит по словам (22 959 зображень).

Це ще раз підкреслює актуальність ідеї, цей сервіс має надпозитивні відгуки аудиторії, їм це подобається.

Із певних інсайдерських каналів нам відомо, що деякі дизайнери, які працюють у дизайн-агенціях, уже використовують цей сервіс для генерації ідей. Список людей, за яких ми знаємо наразі не великий, але ми абсолютно впевнені, що є ще багато інших людей, які уже використовують сервіс в комерційних цілях. 

В найближчому майбутньому ви точно зможете побачити якийсь новий бізнес, що матиме логотип, згенерований завдяки Logo Jinn AI Generator. Це буде або повністю з нуля створений логотип, або ж дизайнер просто отримає натхнення завдяки цьому сервісу. 

Ми отримали доволі велику кількість трафіку саме завдяки реактивному вірусному розповсюдженню, тому що цей бот дійсно цікавить людей. Багато хто обговорює його, багато хто уже користується. 

Наша основна мета – полегшити життя дизайнерів та підприємців завдяки економії часу та зусиль з використанням нашого сервісу. Ми були б раді, якби всі ці люди генерували логотипи завдяки нашому сервісу, відмічали нас та поширювали його публічно.

Технологія

Ми використовуємо генерацію власними розробками та орендованими ресурсами. При створенні сервісу було витрачено багато часу на тренування моделей та досліди. Тренування в основному відбувались на відеокарті NVIDIA A100-SXM4 з 40GB відео-пам’яті та 85GB оперативної пам’яті. CPU – Intel Xeon 2.20GHz. Логотипи генеруються модифікованою моделлю Stable Diffusion на відеокарті NVIDIA RTX A5000 або RTX 3090 з 6 vCPU та 24GB відео-пам’яті. 

На початку генерувати логотипи міг одночасно тільки один користувач, тепер збільшили до 10-30. Щоденно ведеться активна робота по покращенню як самої генерації, так і продукту в цілому.

Зараз ми стоїмо перед складним вибором з трьома моделями:

1. Непогано притримується заданого промпту, але зустрічаються не дуже гарні логотипи:  

2. Дуже погано притримується заданого промпту, але майже всі логотипи дуже гарні:

3. Добре притримується заданого промпту, але часто додає «не логотипну» графіку:

Поки що використовуємо перший варіант, але активно шукаємо компроміс. Хочеться знайти баланс між моделями і отримувати лого більш високого рівня. Крім цього в закритому каналі відбувається тестування технології Reinforcement Learning та в цілому перевірки якості зображень, щоб максимально автоматизувати процес покращення якості генерації.

Конкуренти

Наші основні конкуренти – це сервіси по генерації логотипів, які можна знайти в Google за запитом «створити логотип». Ці сервіси, які начебто «генерують» логотипи, але по факту відбувається вибір готових шаблонних графічних елементів зі статичного переліку, відбираються готові стокові фігури, вибирається колір, додається назва, слоган, опис і готово. В нашому випадку відбувається зовсім інший процес і ви ніколи не отримаєте логотип, який отримали ви чи інша людина. 

Головний недолік наших конкурентів в тому, що при однакових вхідних даних ймовірність створення однакових логотипів досягає 90-100%. Тоді про яку ідентифікацію за рахунок унікальності можна говорити? 

Плани на майбутнє 

Першочергова задача зараз – покращення якості згенерованих логотипів по запиту. Проводяться роботи по поліпшенню розпізнавання запитів користувачів, аби вони отримували більш релевантні логотипи. Також ми впроваджуємо системи автоматичного покращення якості завдяки перевірці з еталонними зразками або на основі фідбеку користувачів.

Плануємо генерувати логотипи в форматі SVG та зробити як мобільний додаток, так і веб, але для тестування гіпотези поки що достатньо і телеграм-боту.

Одне із можливих майбутніх нововведень – це генерація кольорових логотипів. Якщо дана функція буде додана в сервіс – можна буде економити величезну купу зусиль та ресурсів, отримувати відразу готове рішення для використання в бізнесі. 

Ймовірно, функціонал такого типу більше підійде для бізнес-користувачів сервісу, які будуть використовувати логотипи в своїх комерційних проектах. 

Автор: Богдан Щербаков, маркетолог Logo Jinn AI Generator

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук