В Україні запускається венчур-білдер WeInvest. Серед засновників — росіяни за походженням

В Україні запустився венчур-білдер WeInvestua, який має на меті за рік проінвестувати 100 українських стартапів. Про це AIN.UA розповів керівний партнер компанії Олександр Шин. Український офіс має 5 співробітників і, згідно з інформацією на сайті, активно розширює команду.

Одразу варто зазначити, що WeInvestua – це український підрозділ WeInvest Global, серед засновників якого є вихідці з рф. AIN.UA розповідає деталі.

Що таке венчур-білдер

Як пояснили редактору AIN.UA в компанії, венчур-білдер – це вид венчурного фонду, який відрізняється бізнес-моделлю. Звичайний венчурний фонд як правило інвестує на більш пізніх стадіях (коли вже є продукт, команда, продажі або користувацька база) і робить 3-5 інвестицій на рік. Своєю чергою WeInvestua має намір за 2023 рік проінвестувати 100 стартапів на стадії ідеї.

  • Як повідомили редакції AIN.UA, компанія інвестує у стартапи, у яких немає команди, продукту, трекшену – і допомагаємо все це зробити. При цьому success rate венчур-білдера складає 20-30%, у той час як у звичайного фонду це зазвичай 5-10%.
  • Інвестуватимуть з власного фонду на $5,5 млн, який вже частково зібраний. За даними на сайті, в кожен проект вкладатимуть $25 000. Згідно з уточненням, наданим до AIN.UA, натомість фонд отримає 30% у компанії.
  • Перший трекшн проінвестованим стартапам обіцяють вже за 2-6 місяців. Далі мета – довести резидента до серії А або IPO.

Що треба знати про WeInvest

Серед співзасновників WeInvest Global є вихідці з рф – Сєргєй Шильнов та Алєксєй Пориваєв. Обидва давно не живуть в рф і отримали громадянство США та Європи. В LinkedIn-профілях обох підприємців нічого не вказує на російське минуле (окрім імен), як і на їх позицію щодо війни в Україні.

Шильнов залишив росію 12 років назад, ще до революції Гідності та анексії Криму, та відкрито виступає проти війни в Україні, принаймні у Facebook.

Пориваєв виїхав у 2017 році. У відкритих джерелах не вдалося знайти нічого, що б вказувало на його позицію щодо війни в Україні, розвʼязаної його батьківщиною. Ще у 2016 році Алєксєй, як успішний серійний підприємець, регулярно брав «участь у різних бізнес-заходах, зокрема Агентства Стратегічних Ініціатив при Президентові РФ» (згідно інформації в описі інтервʼю Пориваєва для подкасту російської бізнес-школи «ВВЄРХ»). Нагадаємо, у 2016 році пост президента росії займав путін.

Як вказується в презентації WeInvest Global, венчур-білдер зʼявився не вчора і має вже 12-річну історію. За цей час компанія співзаснувала або проінвестувала щонайменше 14 стартапів, які на сьогодні мають мільйонну виручку. Серед них заснований в Україні NeuraLoom, СЕО якого – росіянин Антон Нєконоров – у Facebook також транслює проукраїнську позицію. Інший кофаундер – українець Сергій Григораш, виходець із Севастополя, який згодом переїхав в Київ, а потім у США і також підтримує батьківщину.

Чому це важливо

WeInvestua не приховує походження своїх засновників, хоча на сайті про них чомусь не згадується, між тим це важлива деталь, враховуючи, що Україна зараз знаходиться під щоденним вогнем країни-терориста. Кожен стартап-фаундер самостійно визначає критерії, яким має відповідати інвестор, щоб довірити йому частку в своїй компанії. Для когось достатньо, щоб він підтримував Україну, а для когось будь-яке російське коріння може стати перепоною.

Також варто поцікавитися щодо походження інвестиційного капіталу, оскільки у випадку з російськими фондами він часто може виявитися токсичним. У презентаціях та в перемовинах фонди, як правило, не розкривають своїх LP, посилаючись на комерційну таємницю.

Точно можна сказати одне: стартапам варто ретельно вивчати, хто в них інвестує, перш ніж робити будь-які угоди. І ставити до інвесторів запитання так само, як інвестори ставлять їх до команд-кандидатів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук