Російська фінансова піраміда Life is Good виманила в українців майже $40 млн

Служба безпеки викрила в Україні кураторів масштабної шахрайської схеми, замаскованої під псевдоінвестиційний проект Life is good. Це – російська фінансова піраміда, яка ще у 2021 році потрапила під підозру регулятора країни-агресорки. Менше з тим, в Україні шахраям вдалося виманити у громадян майже $40 млн – у можливість легкого заробітку повірили понад 1000 осіб.

Деталі схеми

  • Спочатку «проект» діяв лише на території рф, але після 2017 року його поступово намагались реалізувати в Україні через масовану рекламну кампанію в інтернеті та відкриття офісу у Києві.
  • Організатори піраміди пропонували своїм клієнтам стати інвесторами і переказати гроші на рахунок компанії, яка нібито допомагає «примножувати» капіталовкладення. Для користування «послугою» шахраї розробили сайт з обліковими записами «інвесторів».
  • «Вкладникам» обіцяли стабільні прибутки у вигляді «дивідендів» від інвестування в акції світових компаній, а також «реферальні бонуси» за залучення до проекту нових учасників.
  • Отримані гроші шахраї акумульовували на власні криптогаманці та банківські рахунки.
  • Після початку повномасштабного вторгнення організатори «піраміди» хотіли приховати свою причетність до неї. Для цього налагодили механізм залучення віртуальних активів через мережу обмінних пунктів криптовалюти по всій території України.
  • За даними слідства, до організації оборудки в Україні причетні більше 10 осіб. Серед них – громадяни рф.
  • Наразі одному із топменеджерів «інвестпроекту» повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Головний організатор – громадянин РФ – перебуває в розшуку. Розслідування триває.

«Шахраї діяли через мережу «Інтернет». Майже в кожному обласному центрі України були менеджери цієї компанії. Між собою вони комунікували і спілкувалися в месенджерах, де в тому числі обговорювали психологічні інструменти для залучення нових клієнтів та виманювання в них коштів», – розповіла «УП» речниця столичної прокуратури Надія Максимець.

Фото: «Українська правда»

Чому це важливо

Цікаво, що в росії «Life is Good» давно викрили. ЦБ рф присвоїв проекту статус такого, що має ознаки піраміди, ще у 2021 році. Інформації про це в інтернеті вистачає, але це не завадило сотням довірливих українців віддати шахраям свої гроші. Та ще й не просто шахраям – а росіянам у розпал великої війни.

Це не перша і не остання спроба шахраїв нажитися на мріях громадян про легкі гроші. Будьте обережні, ретельно перевіряйте інформацію про компанії, які пропонують вам високодохідне інвестування.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук