Росіяни намагаються завадити роботі Starlink в Україні, модифікуючи свої засоби РЕБ

Росія намагається перекрити доступ українських військ до інтернету через супутниковий зв’язок Starlink. Як повідомляє «Економічна правда» з посиланням на The Washington Post росіяни місяцями експериментувала зі своїми системами радіоелектронної боротьби (РЕБ) «Тобол», намагаючись порушити передачу даних Starlink.

Що росіяни роблять для боротьби з супутниковим зв’язком?

  • The Washington Post із посиланням на секретну доповідь американської розвідки (яка була опублікована в Discord) зазначає, що Москва протягом кількох місяців експериментувала зі своїми системами радіоелектронної боротьби «Тобол», намагаючись перервати передачу Starlink в Україні.
  • Документ датується березнем і не вказує на те, чи були успішними випробування Росії.  Але відкриття розвідки підтверджує те, що спостерігачі лише припускали раніше: програма радіоелектронної боротьби, нібито розроблена для захисту сателітів Кремля, може бути використана для того, щоб атакувати українців, які використовують супротивний зв’язок.
  • Українські війська повідомляли про порушення зв’язку в жовтні, коли вони просувалися до російських позицій під час успішних контрнаступів на півдні та сході. Тоді було припущення, що SpaceX обмежила доступ до інтернету в цих районах, щоб росіяни не могли ним користуватися.
  • Залишається незрозумілим, чи були перебої в роботі Starlink, про які повідомлялося в Україні, є результатом російських експериментів з «Тоболом» або іншими засобами глушіння, наприклад «Тірада-2».
  • Речник Міністерства оборони України Костянтин Жура заявив, що в Києві знають про зусилля Росії та «вживають заходів для їх нейтралізації». 

Як саме може бути пошкоджена мережа Starlink?

  • Аналітики виявили щонайменше сім комплексів «Тобол» в Росії, всі вони розташовані поруч з об’єктами, що використовуються для відстеження супутників.
  • Хоча розміщення Росією комплексів «Тобол» по всій країні може свідчити про те, що вони використовуються в оборонних цілях, три об’єкти, про які йдеться в оцінці американської розвідки – один під Москвою, один поблизу Криму і ще один у Калінінграді — є найближчими до України, що робить їх придатними для атаки українських засобів зв’язку.
  • Згідно з даними Secure World Foundation, втручання супутників може відбуватися в двох місцях: у космосі, націлюючись безпосередньо на супутники, і на землі, де зброя може вражати приймачі. 
  • Перешкоди, які виникають у космосі, відомі як перешкоди висхідній лінії зв’язку, змішують сигнал із вихідним мовленням, що спотворює інформацію, яку отримують усі користувачі цього супутника. За словами Барта Хендрікса, дослідника , який уважно стежив за програмою, «Тобол» майже напевно працює таким чином.
  • Наземний метод, відомий як перешкоди низхідній лінії зв’язку, передає сигнал на тій самій частоті, що й супутник, що перешкоджає підключеним пристроям отримати правильний сигнал. Цей метод має меншу площу дії, оскільки він залежить від того, чи глушник достатньо близько до систем, яку він має намір порушити.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук