Neuralink Ілона Маска отримала дозвіл на тестування нейрочіпів на людях

Читати на RU

Компанія Ілона Маска Neuralink, яка розробляє інтерфейс мозок-комп’ютер, повідомила про отримання дозволу FDA (Управління з контролю за продуктами й ліками) на запуск свого першого клінічного дослідження на людях.

Як повідомляє CNBC, це означає, що вже найближчим часом перші добровольці зможуть отримати імплантований в їх мозок чип, який серед іншого, може дозволити пацієнтам із важким паралічем відновити здатність спілкуватися.

  • Neuralink створює мозковий імплантат під назвою Link, мета якого — допомогти пацієнтам із важким паралічем контролювати зовнішні технології, використовуючи лише нейронні сигнали. Це означає, що пацієнти з важкими дегенеративними захворюваннями, можуть зрештою відновити свою здатність спілкуватися з близькими, переміщаючи курсори та друкуючи тест силою думки.
  • Крім допомоги пацієнтам з паралічем, експерти вважають, що BCI колись можуть допомогти лікувати такі хвороби, як сліпота та психічні захворювання. Маск висловив намір Neuralink вивчити ці майбутні випадки використання, а також потенційні застосування для здорових людей.
  • Neuralink є частиною нової  індустрії інтерфейсу мозок-комп’ютер, (або brain-computer interface, BCI). BCI — це система, яка розшифровує сигнали мозку та перетворює їх у команди для зовнішніх технологій. Вчені десятиліттями вивчали технологію BCI, кілька компаній вже навіть розробили перспективні системи, які вони сподіваються вивести на ринок. 
  • Але отримання схвалення FDA для комерційного медичного пристрою — непросте завдання. Компаніям потрібно успішно провести кілька надзвичайно ретельних раундів тестування та збору даних щодо безпеки. Жодна компанія BCI не змогла отримати остаточне схвалення FDA. Але отримавши дозвіл на дослідження за участю пацієнтів, Neuralink став на крок ближче до ринку.
  • BCI Neuralink вимагатиме від пацієнтів інвазивної операції на мозку. Його система зосереджена навколо Link, невеликого круглого імплантату, який обробляє та транслює нейронні сигнали. Link з’єднаний із серією тонких гнучких ниток, вставлених безпосередньо в тканину мозку, де вони виявляють нейронні сигнали.
  • Пацієнти з пристроями Neuralink навчаться керувати ним за допомогою програми Neuralink. Тоді пацієнти зможуть керувати зовнішніми мишами та клавіатурами через з’єднання Bluetooth, повідомляється на сайті компанії.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук