Європейська венчурна екосистема незріла. Серед причин — слабкий менеджмент та державні кошти

Читати на RU

Австрійський фонд Speedinvest провів опитування серед 437 інвесторів про те, що вони думають про європейську венчурну екосистему, її сильні сторони та слабкості у порівнянні з ринком США. AIN.UA вибрав найцікавіше з дослідження.

  • Європейська екосистема все ще є молодою. Згідно з даними опитування, європейська компанія венчурного капіталу в середньому працює на ринку трохи більше ніж 10 років. У порівнянні — американська екосистема є більш зрілою — роком заснування VC фондів у США у середньому є 1998, в Європі — 2010.
  • Розмір європейського фонду у середньому становить 120 млн євро, деякі фірми залучають понад 500 млн євро. Це все ще набагато менше, ніж американські компанії. Медіана об’єму активів під управлінням європейських компаній становить 300 млн євро.
  • Майже 65% європейських венчурних фондів зосереджені на раундах seed або Серії А. Це свідчить про те, що більшість капіталу для зростання надходить з-за меж Європи, і що не так багато європейських інвесторів очолюють раунди від Серії C до раундів перед IPO.
  • Єдиного ринку європейського венчурного капіталу не існує — він має багато регіональних хабів. З найпотужніших — Франція, Німеччина, Велика Британія. Це різко контрастує з венчурним ринком США, де домінує Сан-Франциско та прилегла до нього Кремнієва долина.
  • З основних причин також фрагментованості ринку, інвестори називали різницю культур, рівень зрілості регіонів, регуляторні відмінності. Більшість респондентів назвали Лондон як місто з найбільш сприятливими умовами для початку бізнесу.

Сильні та слабкі сторони європейської стартап-екосистеми

  • На думку європейських інвесторів, є деякі сфери, де європейська екосистема є потужнішою порівняно зі США — це освіта та університети, доступ до талантів та технологічні ноу-хау.
  • Серед слабких сторін респонденти назвали відсутність ринку IPO в Європі, відсутність у венчурних компаніях потужного менеджменту з досвідом масштабування, менша зрілість та об’єм ринку приватних LP, що змушує державний сектор заповнювати цю прогалину.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук