НБУ дозволив бізнесу переказувати валютні кошти за кордон для погашення кредитів

З 16 червня 2023 року Національний банк України надає дозвіл українському бізнесу переказувати за кордон кошти для виконання зобов’язань за зовнішніми кредитами та позиками. Як повідомили в НБУ, це рішення дозволить збільшити обсяг надходження нових кредитних коштів в Україну.

Як працюватиме дозвіл на переказ валютних коштів?

Відповідно до рішення, з 16 червня 2023 року НБУ надає дозвіл резидентам-позичальникам переказувати за кордон кошти для виконання зобов’язань за зовнішніми кредитами та позиками, які:

  • забезпечені гарантією чи порукою міжнародної фінансової організації;
  • надані за участю іноземного експортно-кредитного агентства чи іноземної держави через уповноважену нею установу або через іноземну юридичну особу, серед акціонерів яких є іноземна держава чи іноземний державний банк.

За оцінками Національного банку, завдяки запровадженню такого пом’якшення обсяг надходження нових кредитних коштів в Україну значно перевищить їх відплив унаслідок повернення та обслуговування існуючих позик.

«Так, надання можливості переказувати за кордон кошти для погашення окремих категорій зовнішніх кредитів та позик поліпшить умови залучення коштів в Україну. Крім того, такі зміни сприятимуть розширенню можливостей міжнародних партнерів спрямовувати фінансування на відновлення української економіки», — зазначають в НБУ.

Навіщо потрібен був окремий дозвіл?

З початком повномасштабної війни росії проти України Національним банком України були запроваджені певні валютні обмеження на період воєнного стану. Вказані обмеження під час війни в основному регулюються постановою Правління НБУ від 24.02.2022 № 18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» (далі — Постанова № 18).

Як повідомляв AIN.UA, до цього моменту обмеження діяли і для бізнесу, у якого є позики (кредити) в іноземних банках. Фактично повертати тіло позики (кредиту) за Постановою № 18 не було дозволено. Дозволявся лише переказ коштів для сплати процентів за договором позики (кредиту). І то, для цього, резидент-позичальник мав відповідати ряду умов. Зокрема, щодо розміру таких процентів, відсутності заборгованості за кредитним договором станом на 24 лютого 2022 року, відсутності податкового боргу, тощо.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук