Intel інвестує $4,6 млрд у новий завод чіпів у Польщі

Intel планує інвестувати до $4,6 млрд в новий завод для виготовлення та випробування напівпровідників, який буде створено в Польщі, поблизу міста Вроцлав. Як повідомляє Reuters, за подібні інвестиції змагаються одразу декілька країн Європи, деякі з яких, наприклад Німеччина навіть пропонують Intel надання субсидій.

Найбільша інвестиція з нуля в історії Польщі

  • Intel реалізує цей проект у рамках свого багатомільярдного інвестиційного проекту з розвитку та розширення виготовлення напівпровідникової продукції. Це чудово збігається з планами Європейського Союзу, який прагне зменшити свою залежність від постачання із США та Азії.
  • Таким чином, американський виробник мікросхем вже оголосив про плани побудувати великий комплекс у Німеччині, а також окремі потужності в Ірландії та Франції. Тепер нову угоду отримала і Польща.
  • Intel планує інвестувати до $4,6 млрд в новий завод для виготовлення та випробування напівпровідників, який буде створено поблизу міста Вроцлав. Об’єкт у Польщі забезпечить роботу 2000 працівників і створить кілька тисяч додаткових робочих місць на етапі будівництва та пошуку постачальників.
  • Рівень будь-якої субсидії, запропонованої Intel Польщею, щоб компанія вибрала саме цю країну не був оприлюднений. Проте прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький назвав фабрику Intel «найбільшою інвестицією з нуля в історії Польщі».
  • Intel, яка працює в країні вже 30 років і налічує 4000 працівників, заявила, що обрала Польщу через її інфраструктуру, наявність талантів і відзначила, що місце для нових виробничих потужностей зручно розташоване неподалік від запланованого заводу в Німеччині та в Ірландії.

Чому це важливо?

Звичайно, Польщі також довелося поборотися за інвестиції в розмірі $4,6 млрд, проте насамперед країна взагалі розглядалася як майданчик для створення нового виробництва величезною транснаціональною компанією.

Це стало можливим завдяки відносно низькому рівні корупції, тому, що держава є членом Європейського союзу та має передбачуване й зрозуміле законодавство, а також судову систему, яка зможе захистити законні інтереси інвесторів без всяких «інвестиційних нянь», які мають розв’язувати проблеми в ручному режимі.

Польща має стати прикладом для України і місцем, що стане магнітом для іноземних інвесторів. Натомість, ми маємо обшуки у IT-компаніях, які ж самі винуватці цих обшуків визнають безпідставними, але не несуть за це жодних покарань.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук