«Ринок став сіро-чорним», — Михайло Чобанян (Kuna) про роботу криптобірж в Україні

Читати на RU

2 березня 2023 року криптобіржі призупинили виведення коштів на картки українських банків. Як альтернативу, користувачам тимчасово запропонували використовувати Р2Р-сервіси. Однак тимчасова міра перетворилась на постійну — проблему й досі не вирішили. А український крипторинок, який ще до війни стояв на порозі довгоочікуваної легалізації, враз опинився в сірій зоні.

  • Причиною стало посилення вимог НБУ до відділів комплаєнсу та фінмоніторингу банків та платіжних систем. Відповідно, банки перестали обробляти високоризикові транзакції, до яких відносяться, у тому числі, операції з криптовалютами.
  • Як повідомляв Forbes, регулятор у такий спосіб намагався унеможливити схеми, що використовуються гральним бізнесом для приховування його реальних оборотів, а криптовалюти могли бути одним з інструментів для цього.
  • Незважаючи на кроки з легалізації криптоактивів, повноцінно регулювання галузі досі не запрацювало. Відповідно, криптовалютні компанії не можуть відкривати рахунки в банках, а біржі – користуватися банківським еквайрингом.

AIN.UA спитав засновника компанії Kuna та експерта ринку криптовалют в Україні Михайла Чобаняна про те, чи вдалося вирішити проблему та як його компанія працює зараз.

Чи вдалося розвʼязати проблему з виводом криптовалют на картки українських банків, яка сталась на початку березня?

Ситуація не змінилась. Легального способу працювати з картковою гривнею немає. Ринок, як я й прогнозував, перейшов на P2P-агрегаторів і карти дропів.

Нічого, окрім чергової негативної реакції вбік правління, НБУ своїми діями не досягнув. Хіба що Kuna пішла з цього ринку, оскільки він став сіро-чорним.

Я правильно зрозуміла, Kuna більше не працює на ринку України? А які ринки зараз в пріоритеті?

Фактично ні — це неможливо.

Ми розвиваємо В2В та В2Е в Європі і трошечки В2С для резидентів ЄС.

Що потрібно законодавчо змінити, щоб Kuna змогла відновити роботу?

Можливо, ми повернемось на ринок В2С в Україні за умови впровадження зрозумілих та вигідних умов роботи. Я зараз говорю про профільний закон там прийнятні податкові умови.

Але акцент зараз більше на В2В і В2Е.


Нещодавно Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) представила новий законопроект врегулювання ринку криптоактивів. У тому числі, з конкретними податковими пропозиціями. Якщо законопроект приймуть, він набуде чинності через рік після опублікування, але наразі він на стадії опрацювання комітету перед подачею до ВР.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук