Databricks купує AI-компанію MosaicML за $1,3 млрд, що вшестеро більше за попередню оцінку

Читати на RU

Databricks оголосила, про придбання MosaicML, стартапу з відкритим вихідним кодом, який спеціалізується на роботі з нейромережами та створенні платформ для навчання великих мовних моделей та розгортання генеративних інструментів.

Як повідомляє TechCrunch, угода оцінюється в $1,3 млрд, при тому, що остання інвесторська оцінка MosaicML становила лише $222 млн — це означає, що з цим екзітом компанія зросла у 6 разів.

Деталі угоди

  • Угода передбачає, що MosaicML стане частиною платформи Databricks Lakehouse, забезпечуючи генеративні інструменти штучного інтелекту поряд з існуючими багатохмарними пропозиціями Databricks, які включають інтеграцію, зберігання, обробку, управління, спільний доступ, аналітику та пов’язані з штучним інтелектом послуги.
  • Databricks повідомила, що вся команда MosaicML приєднається до Databricks після завершення угоди. В результаті у Databricks будуть найкращі ресурси штучного інтелекту, а MosaicML отримає доступ до більш якісних даних для створення приватних моделей.
  • До цього MosaicML залучив трохи менше $64 млн від інвесторів, серед яких DCVC, AME Cloud Ventures, Lux, Frontline, Atlas, Playground Global і Samsung Next.
  • Зазначимо, що остання інвесторська оцінка MosaicML становила лише $222 млн — це означає, що з цим екзітом компанія зросла у 6 разів. Ця ціна чудово підкреслює, наскільки швидким зараз є ринок технологій штучного інтелекту.

Чим займається MosaicML?

Сьогодні світ постійно говорить про OpenAI, а особливо про те, де можна застосувати генеративний ШІ, який OpenAI популяризувала. Але підтримувані Microsoft розробники ChatGPT вже не працюють у вакуумі, постійно з’являються інші компанії, які також хочуть отримати частку такого популярного ринку.

Ключовими відмінностями підходу MosaicML є відкритий код і зосередженість на організаціях, які будують власні LLM на основі власних даних. Компанія заявила, що її останній випуск, MPT-30B, «продемонстрував, як організації можуть швидко створювати та навчати свої власні найсучасніші моделі, використовуючи свої дані економічно ефективним способом».

«Кожна організація повинна отримати вигоду від революції штучного інтелекту з більшим контролем над тим, як використовуються її дані. Databricks і MosaicML мають неймовірну можливість демократизувати штучний інтелект і зробити Lakehouse найкращим місцем для створення генеративного штучного інтелекту та магістерських програм», — сказав Алі Годсі, співзасновник і генеральний директор Databricks. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук