Кіберполіція просить українців допомогти боротися з роспропагандою. Що таке «Мрія»

Департамент кіберполіції заходився просувати свій проєкт «МРІЯ» StopRussiaChannel |MRIYA|, в якому правоохоронці залучають небайдужих громадян до протидії російській дезінформації, пропаганді та фейковим новинам. Відбувається це вельми прозаїчними методами: на каналі публікують посилання на пропагандистські акаунти в YouTube, TikTok, Telegram тощо, і користувачі починають масово скаржитися на них, після чого платформа блокує такі акаунти.

Як розповіла AIN.UA Інна Хлівна, начальник рекрутингу та оперативного пошуку Управління протидії кіберзлочинам в Одеській області Департаменту Кіберполіції Національної поліції України, за допомогою проєкту «Мрія» вдалось заблокувати близько 30 000 пропагандистських ресурсів. Вона також розповіла інші деталі проекту та скільки користувачів хочуть залучити у Кіберполіції для протидії російській пропаганді в інтернеті.

Інна Хлівна. Фото надане спікеркою

Коли був запущений проект «Мрія»? Як він еволюціонував з моменту запуску?

«МРІЯ» – це платформа, яка являється виробником проєктів за підтримки Кіберполіції України та волонтерів.

Передусім, ця ідея з’явилась, щоб співпрацювати з підписниками. Саме в той період часу розпочалась практика блокування популярних наркомагазинів в Telegram-каналах. І це до речі давало значний ефект.

Але початок війни дав зрозуміти нам важливість інформаційної підтримки наших військових, а також протидії кремлівським медіа-пропагандистам. Тому цей бот було переформатовано на опрацювання фейкових та проросійських ресурсів, котрі в подальшому йдуть на блокування. 

Яких результатів вдалося досягти? Якщо є якісь цікаві кейси – розкажіть будь ласка.

На сьогодні за допомогою проєкту «Мрія» вдалось заблокувати близько 30 000 пропагандистських ресурсів. Щодо прикладів можете переглянути в телеграм-каналі, так буде зручніше. Там відображаються всі ресурси, які йдуть на блокування.

Як «Мрія» працює сьогодні і скільки користувачів вже долучилися? Які завдання вони виконують?

На сьогодні до каналу долучились близько 300 000 користувачів, які активно виконують завдання з блокування ворожих ресурсів та протидіють російській агресії в інтернеті. Якби до проєкту долучилось ще близько 300 000 небайдужих громадян, це допомогло б вдвічі підвищити результати нашої спільної роботи та ще на крок наблизити нас до перемоги на інформаційному фронті.

А скільки страйків треба подати, щоб заблокувати ворожий ресурс?

Точна кількість скарг, необхідних для блокування ресурсів не є загальнодоступною інформацією, оскільки політика та процедури різних ресурсів можуть змінюватися з часом та відрізнятися в різних країнах. Зазвичай, такі ресурси не розголошують деталі своїх алгоритмів та процесів прийняття рішень щодо блокування контенту.

Як працює «Мрія» та як долучитися до блокування пропагандистів?

Стати цифровим солдатом може кожен, без спеціальних знань та навичок.

  • Телеграм-бот StopRussiaChannelMRIYA приймає інформацію про фейкові ворожі ресурси, які перевіряються модераторами і відправляються на блокування небайдужими громадянами.
  • Канал – це головна інструкція та засіб комунікації з підписниками щодо блокування, а також платформа, де щоденно та систематично надаються завдання для підписників та в тому числі навчальні матеріали по кібергігієні.

Чи помітили ви збільшення кількості шахрайських схем з початком повномасштабного вторгнення? Поділіться цифрами і статистикою. 

Насправді, ситуація залишилась на рівні минулих років, проте змінилися напрямки, за якими «працюють» шахраї. Здебільшого, вони перенаправили свою діяльність на продаж військового спорядження, товарів першої необхідності (наприклад  продаж генераторів у період масового відключення світла) та звісно допомогу ЗСУ, але не припинили користуватися і всім знайомими схемами «продажу» в інтернеті.

Скільки грошей виманили в українців у поточному році? Які найпоширеніші схеми?

Найпоширенішими схемами на сьогодні є – дзвінки від імені представників банку, виграші призів, соціальні виплати під час війни, продаж несправжніх товарів на інтернет-майданчиках, а також давня але все ще популярна схема «Ваш родич у біді».

Щодо статистики матеріальних збитків по Україні – не володію цифрами.

Як кіберполіція виявляє шахраїв? Скільки схем вдалося нейтралізувати у поточному році? 

Ця інформація не підлягає поширенню.

Що робити, якщо стали жертвою шахрая? Яка вірогідність отримати свої гроші назад?

Для того, щоб не стати жертвою шахраїв необхідно дотримуватись таких правил: 

  • купувати та сплачувати лише на перевірених сайтах, надавати перевагу накладеному платежу;
  • у разі купівлі на платформі оголошень, обговорюйте деталі угоди тільки в чаті цієї платформи та не переходьте у сторонні месенджери;
  • перевіряти правильність назви необхідного сайту: адже один непомітний символ на панелі адреси може означати, що ви потрапили на фішинговий сайт;
  • у жодному разі не повідомляти дані банківської картки, а також коди з SMS від мобільного оператора або банку, які можуть використовуватися для підтвердження платежів. А в разі сумніву чи з вами веде бесіду справжній працівник банку, звернутись до банку за номером телефону, вказаним на звороті карти; 
  • також дуже простий але дієвий спосіб перевіряти номер телефону/банківської картки та назву сайту в пошукових системах. 

Але якщо все ж таки сталася ситуація, коли ви стали жертвою шахраїв – потрібно негайно повідомити про це до органів Національної поліції України. Зокрема це можливо зробити через звернення на офіційному сайті Департаменту кіберполіції.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук