Intel будує у Вроцлаві завод за $4,6 млрд. Країна два роки переконувала топів Intel зробити це

У середині червня стало відомо, що польське місто Вроцлав отримає нове підприємство: свій завод побудує американська компанія Intel. Мова про створення сотень робочих місць та значні інвестиції — в проект інвестують $4,6 млрд. Як пише видання Reuters, ні Вроцлаву, ні загалом Польщі цей проект не дався просто: над тим, щоб залучити такого інвестора, довелось працювати цілій команді довгий час. 

Щоб знизити залежність від Азії у сфері створення чіпів, великі компанії звернули увагу на Європу. Очікувалось, що найбільші інвестиції підуть до Німеччини, більше $30 млрд. На початку Польщу навіть не розглядали як претендента, згадував CEO Intel Пет Гелсінгер. Але уряд Польщі вирішив змінити ситуацію.

Спеціальна група почала працювати з Intel ще у липні 2021 року. У наступні два роки команда представників уряду, дипломатів та інших людей з владної верхівки їздили до офісів Intel та пітчили ідею відкрити підприємство на території їх країни. Не завадив навіть ковід: все, що не вдавалось проговорити очно, проходило онлайн. 

Чимало зусиль доклали дві тематичні організації — Polish Investment and Trade Agency та Industrial Development Agency. 

Перші зустрічі та обговорення дали результат, але не такий, як того очікувала Польща. В березні 2022 року Intel анонсувала свої плани: Німеччина отримувала левову частку всіх інвестицій, Польщі дісталось лише незначне розширення вже наявного проекту в Гданську. 

Незважаючи на заяву Intel, польська команда не опустила руки і продовжувала наполягати на своєму. 

Проект розвивали під кодовою назвою Project IQ, посадовці зайвий раз не ляпали язиками, гучних анонсів «ми заводимо Intel не було». Натомість, агентство розвитку Вроцлаву готувало презентації для Intel, демонструючи якість життя у місті, наявність інфраструктури, показували демографію та економічні можливості. Reuters пише, що представників Intel вразив і той факт, що саме у Вроцлаві базуються локальні чемпіони з американського футболу та баскетболу. 

Для того, щоб проект трапився, Польща та Вроцлав пішли на значні поступки. Наприклад, граничну висоту будівлі збільшили спеціально для Intel у два рази. Пообіцяли провести дорогу, запустити електричні автобуси, прокласти трубопровід, високовольтні лінії електропередач. Ці інвестиції — за Польщею, не за Intel. 

Як наслідок, у 2023-у команду Intel вдалось переконати: Польща отримала величезний проект і інвестиції у $4,6 млрд. 

Але команда, що залучила такого великого гравця, не спочиває на лаврах: ще у 2022-у вони почали працювати над залученням до Польщі іншого великого гравця — Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp або ж TSMC, найбільшого виробника чіпів у світі. Кейс Intel однозначно допоміг: Польща отримала, як пише Reuters, свої 5 хвилин слави і далі працюватиме ефект сніжної кулі — заводити в країну нові великі проекти з значними інвестиціями стане простіше.  

Чому це цікаво? В Польщі розуміли, що переконати Intel — це не про гучні заяви та піар, а про довгу роботу. Україна багато говорить про відновлення, але гучних заяв більше, ніж конкретної роботи: десь далеко все ще залишаються розмови про судову реформу, верховенство права та інші. А правоохоронні органи і податкова живуть своїм життям. Приклад заводу Baykar ще гірший: поки інші країни готові надавати пільги та інфраструктуру, Україна попросила все зробити самим.

Приклад Польщі має стати показним, оскільки це не історія про Сингапур чи американський штат. Польща поруч. Далеко їхати за отриманням досвіду не потрібно.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук