ФСБ може відслідковувати листування в зашифрованих месенджерах — Telegram, WhatsApp і Signal

Читати на RU

ФСБ росії отримала технології, які дозволяють відстежувати листування в зашифрованих месенджерах Telegram, WhatsApp і Signal. Як повідомляє «Бабель» з посиланням на The New York Times, журналісти якого отримали доступ до документів постачальників цих технологій, росіяни нібито можуть відслідковувати місцезнаходження телефонів, ідентифікувати анонімних користувачів та зламувати облікові записи.

Важливо: з самого початку у тексті є теза «Програмне забезпечення не може перехоплювати конкретні повідомлення», тобто сам зміст повідомлень ФСБ не бачить. Ми окремо дублюємо його з самого початку матеріалу, щоб у читачів не виникало питань. ФСБ відслідковує сам факт листування, а не читає повідомлення.

Які технології використовує росія?

Щоб посилити контроль за власним населенням, російська влада накопичила арсенал технологій для відстеження онлайн-життя громадян. Після вторгнення в Україну зріс попит на додаткові засоби спостереження. Це допомогло розвинути російський ринок технічних підрядників, які врешті решт створили потужні продукти для шпигування за людьми.

Ці технології надали поліції та ФСБ доступ до різноманітних можливостей стеження, зосереджених на повсякденному використанні телефонів і сайтів. Інструменти пропонують способи відстеження певних видів активності в зашифрованих програмах, таких як WhatsApp і Signal, моніторингу розташування телефонів, ідентифікації анонімних користувачів соціальних мереж і проникнення в облікові записи людей, повідомляє The New York Times з посиланням на документами російських постачальників технологій спостереження, а також на анонімне джерело, пов’язана з операціями цифрового спостереження в країні.

Просте у використанні програмне забезпечення, яке (що важливо) підключається безпосередньо до телекомунікаційної інфраструктури, тепер надає російським спецслужбам універсальний сервіс шпигунських можливостей, випливає з документів, які включають інженерні схеми, електронні листи та знімки екрана. The Times отримала сотні файлів від особи, яка має доступ до внутрішніх записів, близько 40 з яких детально описують інструменти стеження.

Одна програма, описана в матеріалах, може ідентифікувати, коли люди здійснюють голосові дзвінки або надсилають файли в зашифрованих програмах для чату, таких як Telegram, Signal і WhatsApp. Програмне забезпечення не може перехоплювати конкретні повідомлення, але може визначити, чи хтось використовує кілька телефонів, відобразити мережу їхніх контактів, відстежуючи спілкування з іншими користувачами, і триангулювати, які телефони були в певних місцях у певний день. Інший продукт може збирати паролі, введені на незашифрованих веб-сайтах.

Чи можуть месенджери захиститися від такого відстеження?

Таким чином російські спецслужби можуть точно визначити, коли хтось надсилає файл або підключається до голосового виклику в зашифрованих програмах, таких як WhatsApp, Signal або Telegram. Це дає ФСБ доступ до важливих метаданих, які є загальною інформацією про спілкування, наприклад, хто з ким розмовляє, коли і де, а також про те, чи вкладено файл до повідомлення.

Через те, що ФСБ збирає дані від постачальників послуг інтернету з високих рівнів мережі, для розробників Signal, Telegram і WhatsApp існує небагато засобів захисту від такого відстеження. Шифрування може маскувати конкретні повідомлення, які надсилаються, але не може блокувати запис обміну.

«Signal не було розроблено, щоб приховати той факт, що ви використовуєте Signal від свого власного інтернет-провайдера», — заявила Мередіт Віттакер, президент Signal Foundation. Вона закликала людей, які стурбовані таким відстеженням, використовувати функцію, яка надсилає трафік через інший сервер, щоб приховати його походження та призначення.

Чому це важливо?

Звичайні українці (включно з тими, хто знаходиться на окупованих територіях), а також військові часто використовують захищені месенджери, довіряючи їм дуже важливу інформацію. І хоч росія не має доступу до конкретних повідомлень, нові технології, можливо, дозволять спецслужбам ідентифікувати окремих людей.

Особливо це стосується окупованих територій, де окупанти перенаправили мобільний та інтернет-зв’язок через російські мережі, щоб заблокувати доступ до Facebook, Instagram і Twitter, а також до українських новинних сайтів та інших джерел незалежної інформації.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук