Перехід на нове призначення платежу відклали. ФОП можуть платити по-старому

Читати на RU

Остаточний перехід на новий формат реквізиту «призначення платежу» в платіжках ФОП, який був запланований на 1 липня, поки що відкладається. Податкова проводитиме платіжки, оформленні у старому форматі. Про це повідомив податковий консультант Олександр Зарайський.

Про що мова

З 1 квітня 2023 року набув чинності наказ Мінфіна, яким дещо змінюється реквізит «Призначення платежу» в податкових платіжках.

Старий формат призначення платежу при сплаті єдиного податку та ЄСВ виглядав так:

  • *;101;РНОКПП;єдиний податок за І квартал 2023 року;;;
  • *;101;РНОКПП;ЄСВ за І квартал 2023 року;;;

Де «101» — код податку, РНКОПП — реєстраційний номер платника податків. До поля «Призначення платежу» довільно можна було додавати додаткову інформацію, по типу ПІБ платника.

Новий виглядає так:

  • 101 єдиний податок за І квартал 2023 року
  • 101 ЄСВ за І квартал 2023 року

До 30 червня ФОП мали право прописувати цей реквізит у старому форматі, але з 1 липня новий формат повинен був стати єдиним чинним.

Чому перехід не відбувся

Зарайський цитує лист Національного банку України, в якому банкам наказується адаптуватися під новий формат до 1 грудня 2023 року. А до того податкова продовжить обробляти платіжки, заповнені по-старому, як і раніше.

«Як свідчить лист НБУ, розповсюджений сьогодні в інтернеті, банки провтикали, що їм необхідно внести в своє в програмне забезпечення відповідні зміни, пов’язані із переходом на новий формат призначення платежу для сплати податків та ЄСВ. Тож виявилися просто не готові до зміни цього формату із 01.07.2023 року. Отже, НБУ був змушений звернутися до Держказначейства із цього питання. У відповідь на запит Держказначейство та ДПС України повідомили, що мають змогу приймати й обробляти платежі зі старим форматом», – пояснив Зарайський.

Відтак на сьогодні, сплачуючи податки та ЄСВ, можна писати призначення платежу як по-старому, так і по-новому. Остаточний перехід на новий формат має відбутись із 01.12.2023.

Чому це важливо

Будь-які зміни в платіжних реквізитах ДПС часто призводять до помилок. Відповідальні органи не завжди встигають оновити ПЗ до граничних строків, в результаті чого платежі платників податків можуть губитися, повертатися або надходити не туди. З реквізитом «призначення платежу» сталася аналогічна історія. Як відмічали бухгалтери, деякі підприємці, які заповнили це поле по-новому стандарту, стикнулися з тим, що їхні платежі не були проведені. Тому податкові консультанти радили використовувати старий формат, поки це можливо.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук