Гриби, LSD та кетамін: які препарати вживають підприємці з Кремнієвої долини

Найвідоміші підприємці Кремнієвої долини на кшталт Ілона Маска або Сергія Бріна використовують стимулятори, щоб продуктивніше працювати та отримувати нові ідеї. The Wall Street Journal опублікував статтю, присвячену тому, які лікарські та наркотичні речовини вживають підприємці Долини, щоби лишатися продуктивними. Редакція AIN.UA наводить основні тези цієї статті, а також коментарі до неї.

  • Цей підхід базується на розумінні того, як працює венчурний бізнес. У коментарі до статті WSJ колумніст Bloomberg пояснює, що більшість прибутків у VC походить від інвестування у компанії, що збираються міняти світ у непередбачуваний і радикальний спосіб. Тобто, якщо ви VC, ви мусите іти на ризик і вкладати гроші у підприємців-візіонерів із «дикими» ідеями: якісь не вигорять, якісь виявляться шахрайством, але якісь поміняють світ. Для хайтек-підприємців це також означає, що, аби зацікавити VC, треба, щоб тебе сприймали, як трохи божевільного візіонера. Тобто:
    • Якщо ви — хайтек-підприємець, то маєте приймати галюциногени, щоб візуалізувати малоймовірне майбутнє, а також виглядати дивним у спілкуванні.
    • А якщо ви — венчурний інвестор, то маєте вживати галюциногени, щоб бути із такими підприємцями на одній хвилі.
  • Через це в Кремнієвій долині оформилось толерування до вживання наркотиків: багато компаній не перевіряють своїх співробітників, ба більше, деякі відомі підприємці відомі тим, що вживають речовини, що стимулюють уяву та креатив.
  • У Долині регулярно проводяться закриті вечірки, учасники яких спілкуються через чати типу Signal і вживають мікродози наркотиків на самих івентах. Хайтек-спільнота вживає різні речовини: LSD, галюциногенні гриби, кетамін.
  • Наприклад, Спенсер Шулем, CEO стартапу BuildBetter.ai, каже, що приймав LSD щотри місяці, адже воно допомагає покращити фокус та мислити більш креативно. Працюючи на самоті після робочого дня, іноді він вживає доволі малу дозу, щоб ніхто не розумів, що він прийняв LSD. Інколи на самоті він приймає дозу побільше і йде у похід кудись на природу.
  • На його думку, високі очікування від інвесторів можуть підштовхнути засновників стартапів до того, аби вживати психоделіки: «Їм не потрібна нормальна людина, нормальна компанія. Вони хочуть чогось екстраординарного. А ти таким не народжуєшся».
  • Підприємців із подібним настроєм у Долині чимало. Маск вживає кетамін. Сергій Брін іноді їсть галюциногенні гриби. Топи з фонду Founders Fund, який відомий своїми інвестиціями у SpaceX та Facebook, проводили вечірки, на яких учасники вживали психоделіки.
  • Постійне вживання таких речовин перетворилося із рекреаційного заняття після роботи у частину корпоративної культури, через це ради директорів та бізнес-лідери шукають в команду людей, що регулярно вживають такі речовини. Псилоцибін, LSD, кетамін сприймаються як шлях до бізнес-проривів, пише WSJ.

«Мільйони людей вживають мікродози психоделіків прямо зараз, — каже Карл Гольдфельд, колишній консультант з продажів та маркетингу, який зараз неформально консультує колег та друзів із хайтек-тусовки про те, як правильно вживати мікродози наркотиків. — Це — найшвидший шлях до того, щоб відкрити свій розум і чітко побачити, що відбувається навколо».

  • Деякі підприємці приймають бізнесові рішення на основі відкриттів у стані зміненої свідомості. Наприклад, Тім Се Ку вперше спробував психоделіки на фестивалі Coachella, і за його словами, вони допомогли йому зрозуміти, що бізнес він запустив, щоб мати ним пишалася, і що настав час продати компанію. «Мої дослідження під час психоделічних досвідів допомогли мені чітко побачити, що я започаткував компанію з травми», — говорить він.
  • Але цікаво й те, що попри давню традицію толерування таких досвідів у Долині, деякі компанії та їхнє керівництво переживають з приводу легальних аспектів такої активності. Коли Ілон Маск закурив марихуану в подкасті The Joe Rogan Experience 2018 року, його з командою тестували на наркотики протягом кількох місяців.
  • Для когось експерименти із такими речовинами призводять до втрати роботи. Наприклад, голова стартапу Iterable Джастін Чу вживав LSD за рекомендацією знайомого, щоб лікувати депресію. За його словами, йому не допомагали дієти або медитації, а невеликі дози LSD допомогли. Але його звільнила рада директорів за порушення службової дисципліни. Чу переконаний, що мікродозинг був лише приводом, і зараз судиться із компанією через дискримінацію.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук