«Сині галочки» у Twitter поширюють дезінформацію про війну та шкодять Україні

Читати на RU

Коли Ілон Маск купляв Twitter, то говорив, що підтримуватиме свободу слова і боротиметься із цензурою там. Але по факту, він надав можливість кожному купити «синю галочку», і тепер акаунти із нею поширюють неправдиву інформацію про війну, виставляючи Україну в поганому світлі. Про це повідомляє BBC.

  • «Синя галочка» раніше надавалася у Twitter перевіреним акаунтам: користувачі звикли до того, що це — ознака того, що акаунту можна довіряти, «синю галочку» отримували акаунти відомих медіа, відомих особистостей, бізнесові акаунти.
  • Після того, як Twitter Blue стала доступна за гроші, з’явилась купа акаунтів з такою галочкою, що поширюють неправдиві ідеї про Україну та війну і працюють на західну аудиторію: європейців та американців.
  • BBC наводить кілька прикладів такої дезінформації. Наприклад, користувачі з Twitter Blue поширювали дані про те, що начебто під час протестів у Франції у поліцейських стріляють з американських гвинтівок, які привезли з України. Публікація проілюстрована фотографією двох гвинтівок. Пости набирали мільйонні охоплення. Видання відслідкувало публікацію до прокремлівських Telegram-каналів, а саме фото виявилося зображенням якогось конкурсу зі стрільби під москвою 2012 року.
  • Також кілька «синіх галочок» поширили інформацію, що росія знайшла в Україні фабрики, що вирощують дітей до 2-7 років або на органи, або для сексуального рабства. Хай би як дико не звучала ця «новина», через те, що її запостили кілька акаунтів із синьою галочкою, вона отримала тисячі лайків та ретвітів:
Зображення BBC
  • BBC Verify відслідкували цю новину до видання The People’s Voice (також відоме як YourNewsWire), яке фактчекінгові організації описують як одного із найбільших постачальників фейків в інтернеті. Ідея про те, що в Україні людей пускають на органи, також активно пропагується російськими медіа.
  • У кінці червня 2023 року російська ракета вбила вісьмох людей у Краматорську. «Сині галочки» і тут взялися до роботи, і поширили дезінформацію про те, що ракету помилково запустили українці, вона раптом змінила траєкторію вона знищила військовий об’єкт з іноземними найманцями:
Зображення BBC
  • Цей пост — бінго з усіх ідей російської пропаганди: тут і ракети, які магічним чином міняють траєкторію, і «іноземні найманці», і Україна, що стріляє по своєму ж населенню. Публікацію подивився мільйон користувачів. Жодних фактичних підтверджень їй немає.
  • Ще одна кампанія з дезінформації спрацювала тому, що із західних читачів мало хто цікавиться українським законодавством. Президент Володимир Зеленський у інтерв’ю BBC заявив, що в Україні не буде виборів президента 2024 року, адже за Конституцією вибори президента та парламенту не проводяться до кінця воєнного стану. Вірні росії «сині галочки» а також американські журналісти понесли цю цитату в контексті того, що «Зеленський скасував демократію» (вираз колишнього ведучого Fox News Такера Карслона). «Сині галочки» поширили цю дезінформацію, і її репостили сотні тисяч разів.
  • Twitter відмовився коментувати цю тему на запит BBC Verify.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук