У пошуках «своїх»: як ми шукаємо CEO і СОО в нові компанії Netpeak Group

CEO Netpeak Group Артем Бородатюк написав про те, як у групі компаній підходять до найму керівників бізнесів.

Фото надане автором

Саммарі

Netpeak Group зараз — це мульти-стартап-студія.

Наша місія — перейти з третього світу в перший, не змінюючи географічної локації. Наша ціль – генерувати 1% ВВП України. Наш підхід — створювати нові бізнеси щороку, які зростатимуть і розвиватимуться. 

Для цього ми створили цілу екосистему, яка дає змогу нашим СЕО ефективно займатися створенням і розвитком бізнесу. 

Людей ми ставимо на перше місце і тому постійно шукаємо «своїх». Тому постійно хочемо знайомитися з потенційними СЕО та майбутніми кофаундерами наших проектів.

Зараз ми шукаємо:

  • CEO групи компаній Tonti Laguna Group;
  • СОО в групу агентств Netpeak;
  • CCO в групу агентств Netpeak;
  • COO в краудфандингову платформу Моє Місто та проєкт допомоги безпритульним тваринам GladPet;
  • CEO для нової SaaS-компанії в рамках Netpeak Group;
  • СЕО для рекрутинг-агентства Netpeak Talent;
  • СЕО для нового мобільного додатку стартап-студії Kiss My Apps;
  • CEO для нового нішового українського агентства, що входить до Netpeak Agency Group;
  • CEO для нової агенції digital-маркетингу (що входить до Netpeak Agency Group) у Хорватії, Греції, Північній Македонії, Словенії, Словаччині, Румунії, Португалії, Туреччині або Чехії.
  • CEO, який побудує новий напрямок SEO в ніші iGaming у рамках стартап-студії Tonti Laguna Group.

Про всяк випадок – 80% позицій вище — це все нові компанії. Ми запустимо ті, де знайдемо СЕО/кофаундера.

Хто нас влаштує? Якщо спростити, є лише один критерій: щоб ви і раніше робили те, що робитимете у нас. І робили це так, що в підсумку змогли досягти цілі. І в принципі давайте знайомитися, оскільки щороку ми будемо робити щось нове. 

Цей текст був для тих, у кого немає часу читати все, що я вирішив розповісти. А для решти нижче будуть подробиці.

В пошуках «своїх»: подробиці

Привіт, я фаундер групи IT-компаній Netpeak Group Артем Бородатюк. 

Декілька років потому я опублікував попередню версію цієї статті і мені сподобалося – ми знайшли чудових людей, з якими запустили нові компанії або підтримали розвиток тих, що тоді вже були.

Відтоді ми сильно змінилися, але незмінним залишилося те, що ми продовжуємо шукати людей, які вміють, скажімо так, «досягати цілей під ключ». 

У мене є розуміння, що являють собою ці люди, який вони пройшли шлях, який у них типаж. Моя «нейронна мережа» навчена шукати саме таких людей. І ця стаття для того, щоб запустити нову хвилю пошуку таких людей. Якщо у вас або ваших знайомих є досвід роботи СЕО або СОО, почитайте цей текст. Якщо впізнаєте в описі себе, давайте щонайменше познайомимося, навіть якщо ви НЕ розглядаєте зараз пропозиції про роботу.

Я розповім, кого саме ми шукаємо, які риси хотіли б бачити у керівників компаній Netpeak Group і що можемо запропонувати натомість.

1. Для яких компаній ми шукаємо СЕО та СОО?

Ми постійно шукаємо нових лідерів, які готові з нуля побудувати нову компанію або увірватися в ту, що вже працює, і допомогти їй досягти цілей. Щоб зробити цей процес системним, я закінчую роботу над внутрішнім курсом і книжкою з фреймворком запуску і розвитку бізнесу «як в Netpeak Group».

Процес пошуку керівників постійний, тому що всередині Netpeak Group регулярно з’являються нові компанії. Netpeak Group — це мульти-стартап-студія. Чому мульти? Тому що крім компаній різних напрямків, які з’являються на базі основної групи, всередині є ще окремі нішові стартап-студії та групи:

  • Kiss My Apps — студія мобільних додатків, яка об’єднує команди кількох десятків застосунків із мільйонами користувачів по всьому світу.
  • Tonti Laguna Group — компанія, яка серійно запускає невеликі бізнес-проекти, насамперед у сфері партнерських програм.
  • Netpeak Agency Group — digital-агентство, яке запускає бізнес-юніти для закриття всіх потреб клієнтів у digital-маркетингу.
  • Netpeak New — стартап-студія, яка займається тестуванням, створенням і розвитком нових бізнесів.

1.1. Кого ми шукаємо просто зараз?

На момент публікації цієї статті ми активно шукаємо керівників в компанії, що вже існують:

  • CEO для групи компаній Tonti Laguna Group;
  • СОО для групи агентств Netpeak;
  • CCO в групу агентств Netpeak;
  • COO краудфандингової платформи «Моє Місто» та проєкт допомоги безпритульним тваринам GladPet.

А також у нові та нещодавно створені:

  • CEO для нової SaaS-компанії Netpeak Group;
  • СЕО для рекрутинг-агентства Netpeak Talent;
  • СЕО для нового мобільного застосунку в Kiss My Apps;
  • CEO для нового українського агентства в складі Netpeak Agency Group;
  • CEO для нового бізнесу, що входить до Netpeak Agency Group, у Хорватії, Греції, Північній Македонії, Словенії, Словаччині, Румунії, Португалії, Туреччині, Чехії;
  • CEO для нового проєкту в сфері iGaming у Tonti Laguna Group.

1.2. Кого ми шукаємо постійно?

Наша стратегія — постійне створення окремих спеціалізованих мініагентств/продуктів/застосунків, тому ми постійно в пошуках нових CEO.

  1. Постійно шукаємо CEO для компаній всередині Netpeak Agencies Group. Тут у нас тільки за останні два роки з’явилося агентство email-маркетингу, SMM-студія, креативне агентство. Якщо ви робили бізнес у сфері рекламних послуг або володієте діджитал-компетенціями, яких, як вам здається, немає в групі агентств Netpeak, завжди раді поспілкуватися.
  2. Безперервно в пошуках CEO у студію мобільних додатків Kiss My Apps – особливо тих, хто раніше працював Senior Product Manager. У активі цієї компанії кілька десятків додатків. Буду радий поспілкуватися, якщо ви успішно створювали застосунки раніше і знаєте, як вивести на ринок нову апку.
  3. Шукаємо CEO нових манімейкерських проєктів в афіліат-сфері (головним чином) для Tonti Laguna Group. Маємо чимало власних ідей з різних білих тематик, але якщо ви також знаєте, який нескладний бізнес запустити з сумою інвестицій до $1М, велкам.

1.3. Також шукаємо борд-мемберів

У 2023 році ми перейшли на систему бордів і хочемо, щоб у кожній компанії був один зовнішній борд-мембер. Я планую запрошувати досвідчених підприємців з досвідом побудови щонайменше десяти бізнес-проектів як борд-мемберів компаній Netpeak Group.

2. Головна вимога до CEO, якого ми хочемо бачити в одній з наших чинних або нових компаній

Головна вимога, наш ключовий фільтр, дуже проста. І звучить він так:

У майбутнього керівника компанії в Netpeak Group має бути досвід будівництва саме такого типу бізнесу, як у нас.

Конкретизую, який саме досвід (підходить один із кількох варіантів):

  1. Досвід побудови бізнесу, який заробив понад мільйон доларів на екзиті.
  2. Досвід побудови бізнесу, у якого, на момент виходу з проєкту, було більше одного мільйона доларів net cashflow на рік.
  3. Досвід побудови бізнесу, який не досяг цілей, крім вашого особистого розвитку: якщо ви зафакапили два стартапи і більше, або створили стартап з $200 000 та більше власних та/або чужих інвестицій.

Загалом, це все. Пишіть, якщо ви така людина або знаєте таких людей.

3. Як Netpeak Group може бути корисна майбутнім СЕО, які хочуть стати підприємцями?

Нікого не закликаю різко змінювати свою компанію, але, на мій погляд, у Netpeak Group за 17 років роботи сформувався унікальний досвід, завдяки чому сама група (під парасолькою нашого бренду зараз 23 компанії) органічно перетворилася на справжню стартап-студію з акцентом на перформанс-маркетинг, SaaS та мобільні додатки.

Що конкретно отримає CEO і COO в Netpeak Group?

Найбільше нас цікавлять нові проєкти, тому зараз я трохи докладніше розповім, що отримує СЕО нового бізнесу.

3.1. Інвестиції (для CEO) та його частка в бізнесі

Ми починаємо роботу після затвердження бізнес-плану. З кожним бізнесом працюємо за чітким алгоритмом, де відстежуємо ключові точки розвитку: запуск MVP, перший трекшн, вихід на BEP (точку беззбитковості) і досягнення product market fit. 

Я підтримую бізнес-підхід і вірю, що людина на 100% викладається в тих проектах, де працюють її особисті гроші, тому ми не проти, якщо CEO нових компаній Netpeak Group стануть співінвесторами з можливістю збільшення особистої частки до 49%. 

Навіть без особистих інвестицій CEO і COO (одразу або в перспективі) отримують частку в компанії.

3.2. Час борд-мемберів і напрацювання з налагодження бізнесу у вигляді академії з навчання менеджерів

Звісно, ви отримаєте час фаундерів і партнерів як бордів компанії мінімум раз на квартал.

Крім того, я зрозумів, що часу фаундерів і партнерів на всіх менеджерів бракує, і вирішив створити для них курс і книжку в стилі «бери і роби», бо накопичив експертизу, досвід і побачив потребу системно ділитися з менеджерами.

3.3. Сильний рекрутинг

Netpeak Talent — компанія у складі Netpeak Core, сьогодні там працюють 4 команди та 31 рекрутер. У компанії налагоджені процеси і постійно триває робота над якісними показниками кандидатів, яких беруть на роботу. Так, наприклад, виглядає фрагмент звіту, який реквестери отримують від команд з найму:

Тут і надалі зображення компанії

Приклад воронки кандидатів:

Важливо уточнити, що ми не утримуємо людей і не тягнемо тих, хто не хоче працювати. Ми ставимо цілі за фреймворком SMART (у деяких компаніях ставлять OKR) і допомагаємо їх досягти. Але якщо цілі не виконують, ми прощаємося. Так ми напрацьовуємо алгоритм обміну повної відповідальності на повну свободу.

Також прощаємося, якщо людина, за визначенням Херсі та Бланшара, «може, але не хоче» працювати продуктивно. Не мучимо співробітників: якщо вони втомилися, перегоріли, щось не виходить, ми їх відпускаємо (після спроби допомогти).

Ці процеси йдуть гладко, тільки якщо налаштований сильний рекрутинг і тому ми вкладаємо багато сил у його розвиток.

3.4. Культурне середовище

3.4.1. У групі 40+ чатів-ком’юніті за професійними та особистими інтересами: від чату геймерів до чату батьків, — і виділений ком’юніті-менеджер.

3.4.2. У нас є група психологів і коучів. Наприклад, психолог і коуч Сергій Саута, який проводить регулярні зустрічі, збори, групові заняття та курси. Також у нас є і корпоративний психолог, який будує систему психологічної самопідтримки.

3.4.3. Регулярні зідзвони CEO компаній групи для обміну досвідом.

3.4.4. Постійний обмін знаннями та компетенціями. Завдяки групі компаній, у нас завжди є доступ до крутих спеціалістів: наприклад, якщо маркетологи однієї компанії щось не знають, то точно знають маркетологи інших компаній групи. 

3.4.5 У нас є безліч мануалів, напрацьованих процесів, правил, своя база знань, що дасть змогу не вигадувати майже нічого, бо все вже прописано і відпрацьовано.

На базі AcademyOcean ми зібрали уроки з найважливіших тем — вийшло 40 годин навчального матеріалу про те, як ставити і структурувати завдання в CRM-системі, оформляти таблички, писати колегам, працювати швидше і якісніше.

3.5. Операційна платформа і Netpeak Core

23 лютого 2022 року (так, за день до повномасштабного вторгнення російських фашистів) закінчилася стратегічна сесія, де весь бекофіс (так ми його називали) вирішив, що хоче бути окремим бізнесом. Раніше компанії були замовниками послуг бекофісу, тепер вони стали клієнтами. Раніше вартість замовлень усіх компаній групи розподілялася пропорційно, а тепер це вже не бекофіс, а окремі кампанії зі своїми CEO, вони надають послуги з конкретними цінами і прозорим ціноутворенням, є своя конкуренція і боротьба за клієнтів.

Словом, це операційна платформа — те, що дає змогу кожному CEO всередині Netpeak Group зосередитися на ключових проблемах зростання бізнесу та не витрачати час на організаційні питання.

Netpeak New — ще одна нова стартап-студія, яка займається створенням, тестуванням і розвитком нових бізнесів для посилення екосистеми Netpeak Group загалом. Тобто тут розвиваються бізнеси, які згодом пропонуватимуть послуги іншим компаніям групи. 

Наприклад, агентство лідогенерації, PR-агентство. Словом, завдяки цим бізнесам усі компанії Netpeak Group стануть сильнішими. Спочатку Netpeak New створює і доводить стартап до пуття, а внутрішня консалтинг-агенція Netpeak Core (з послугами юристів, фінансистів, бухгалтерів) консультують його далі, як окремий готовий бізнес.

Netpeak Core допомагає всім іншим проєктам групи з операційною платформою. У списку її послуг 320 пунктів, тож виокремлю тільки основні напрямки і перерахую деякі послуги:


3.5.1. Онбординг. Організувати роботу новачка, закрити випробувальний термін, офіційно працевлаштувати співробітника.

3.5.2. HR. Організувати навчання, провести моніторинг плинності (ризиків звільнення співробітників), оцінка ефективності та організація програми перегляду зарплати, доопрацювання соцпакета.

3.5.3. R’n’D. Зробити сайт, вирішити технічну проблему, розробити інфраструктуру для оптимальної роботи бізнесу. А також послуги відділу аналітики: розробити BI-систему, telegram-бот, скрипти і дайджести для автоматизації робочих процесів.

3.5.4. Системні адміністратори. Усі питання з технікою співробітників, офісною технікою та оплатою сервісів.

3.5.5. Офіс-менеджери та помічники. Вирішити офісні питання, організувати відрядження, знайти постачальника, відправити документи контрагенту. До слова, у нас є офіси в Одесі, Харкові, Черкасах і можливість працювати в блекаут-захищених офісах у всіх великих містах України.

3.5.6. Юристи. Зробити договір, NDA, проаналізувати законодавство, зареєструвати торгову марку, узгодити договір з постачальником.

3.5.7. Бухгалтерія та фінанси. Побудувати робочу структуру для запуску бізнесу, розв’язати будь-які питання з прийомом оплат, знайти де заощадити, відстежувати зміни законодавства і регулярно давати апдейти, організувати документи для участі в тендері, отримати будь-яку довідку, узгодити кошторис, запустити нову послугу.

3.5.8. Безпека. Допомога відділу безпеки у всіх питаннях, включно з особистою безпекою співробітників.

Якщо ви нічого не зрозуміли про культурне середовище та операційну платформу, дивіться це відео. Півтора року тому, коли в групі було всього 12 компаній, я розповів Олегу Артишуку про те, як ми побудували міцний фундамент для запуску нових бізнес-проектів. Зараз, 11 компаній потому, я розумію, що ми рухаємося в правильному напрямку.

4. Які ще риси ми хочемо бачити у CEO?

Як я вже сказав, ми шукаємо CEO з досвідом побудови бізнесу і це головний критерій відбору. Але метч має бути на багатьох рівнях, тому розповім, які софт-скіли вважаю найважливішими для хорошого керівника. Я їх узяв із книги «Хто» Джеффа Смарта і трохи доповнив.

4.1. Продуктивність. Здатний отримувати важливий результат за мінімальних витрат. Працює за OKR або Management by objectives (я більше за MBO) і не толерантний до людей, які не досягають цілей.

4.2. Проактивність. Діє самостійно, без понукань; пропонує компанії нові ідеї.

4.3. Високий рівень інтелекту. Здатний швидко навчатися, сприймати і використовувати в роботі нову інформацію. 

4.4. Аналітичні навички. Здатний структурувати й опрацьовувати якісні та кількісні дані та робити з них конструктивні висновки; демонструє допитливий і діяльний розум, логічне мислення. Вміє робити елементарні формули в таблицях, будувати дашборд з основними бізнес-метриками, складати бізнес-план.

4.5. Увага до дрібниць. Приділяє увагу дрібницям, які здатні вплинути на результат роботи в цілому.

Колишні співробітники часто нам пишуть, наприклад, що їм не вистачає наших мануалів або інструкцій, зокрема про те, що:

  • мало зробити завдання, потрібно повідомити про результат (написати в таск-менеджер, що зроблено, відзначити тих, хто має знати це);
  • що потрібно думати, а не бездумно виконувати (питати, що і навіщо; розуміти, що робиш);
  • що завдання має робитися поступово, а не в останній день перед дедлайном;
  • що потрібно ставити завдання письмово, чітко формулювати умови та очікуваний результат;
  • що потрібно готуватися до зустрічей, не призначати їх на «за 5 хвилин», писати питання і фоллоу-ап.

Часто про нетпіківців кажуть, що ми роботи, трудоголіки, любимо автоматизацію, не втрачаємо важливі подробиці.

4.6. Завзятість. Демонструє наполегливість і волю до досягнення далеко поставленої мети та не опускає руки після невдач.

4.7. Організованість і вміння планувати. Складає плани, організовує роботу, формує розклади і бюджет в ефективній, продуктивній манері; вміє правильно розставляти пріоритети. Прописує цілі для всієї команди і працює так, щоб команда досягла цілей.

4.8. Стратегічне мислення, уява. Вміє широкомасштабно мислити і бачити загальну картину в позитивному аспекті; вчасно помічає потенційні можливості та загрози завдяки порівняльному аналізу сучасних і майбутніх тенденцій.

4.9. Творчий підхід, прагнення до інновацій. Вміє знайти новий, іноді несподіваний підхід до проблем.

4.10. Високі стандарти якості. Вимогливий: і від себе, і від підлеглих очікує тільки відмінних результатів.

4.11. Використовує комунікацію, що наближає до реалізації. Що ми маємо на увазі: він викладає думку послідовно і зрозуміло, з ним легко вести професійну комунікацію. У його текстах є структура і логіка. Він зрозуміло ставить запитання, називає документи, листи так, щоб їх можна було легко знайти в майбутньому.

4.12. Турбота про людей. Важливо, щоб команді на попередньому місці роботи подобалося з тобою працювати. Звісно, неможливо подобатися абсолютно всім, але важливо, щоб ти міг назвати людей, які б сказали, що ти насправді був до них уважний.

4.13. CEO може привести в команду класних людей із попередніх місць роботи. Уміння шукати і знаходити чудових професіоналів – базове для CEO. Якщо тобі нема кого запропонувати новій команді, це тривожний дзвінок.

5. «Оk, Netpeak Group, хочу з вами поспілкуватися»

Пишіть на email: [email protected] або в Telegram. Додавайте лінк на цю статтю, щоб потрапити в окремий флоу наших процесів знайомства з кандидатами.

У нас буде одразу кілька раундів спілкування. Ми шукаємо «своїх», з ким ми зможемо домовитися, тому, якщо ми з вами не дійдемо до офера з нашого боку, це нормально, може, запропонуємо офер згодом.

Звісно, ви можете піти за стандартною схемою: ось сайт кар’єри в Netpeak Group з усіма вакансіями – подавайте анкету.

6. Післямова

Я вірю в Україну і в розвиток бізнесу тут. Цьому сприяє звичка українців багато і результативно працювати, величезна кількість талановитих спеціалістів, відносно низькі зарплати, порівняно з Європою та США (упевнений, що в Україні це зміниться згодом, а поки що це спрощує старт). Тому ми продовжуємо розвивати старі та нові проєкти в нашій стартап-студії та активно шукати CEO і СОО, які зможуть досягти цілей.

Короткий підсумок тексту:

1. Netpeak Group сьогодні – мульти стартап-студія з трьома стартап-студіями всередині.

1.1. Netpeak Agency Group розвивається, завдяки новим агентствам.

1.2.. Kiss My Apps створює нові мобільні додатки.

1.3. Tonti Laguna Group запускає невеликі компанії зі швидкою окупністю.

2. Ми створили структуру, яка дозволяє CEO сфокусуватися на будівництві бізнесу. Вона включає в себе:

2.1. Netpeak Core – команду для супроводу бізнесу.

2.2. Систему обміну досвідом (мого і партнерів).

2.3. Опрацьована схема дій із запуску бізнесу. 

2.4. Культуру компанії.

2.5. Інвестиції.

3. Головний критерій відбору CEO – досвід побудови бізнесу автономно «від» і «до».

4. Другорядні (але також важливі) критерії: 11 якостей A-гравця з книжки «Хто» Джеффа Смарта, а також володіння комунікацією, що наближає до реалізації, турбота про людей і вміння знаходити ключових для команди спеціалістів.

5. Пошук лідерів я сприймаю як регулярний процес, «ціль – процес безперервного вдосконалення». Крім СЕО і СОО, ми можемо запропонувати позицію члена ради директорів (борд мембера), за умови «круто навченої нейронки» кандидата.

6. Ми вже 17 років на українському ринку і збираємося бути тут довго, тож перший пріоритет – зібрати в і навколо Netpeak Group найкращих (і тих, хто підходять саме нам, під наші особливості) спеціалістів своєї справи, особливо CEO і топ-менеджерів. У нас уже багато дуже крутих експертів і їх буде ще більше.

7. На мою думку, ми досить добре формалізували свої підходи і процеси, щоб почати постійно і без поспіху шукати крутих людей. Може, ми запропонуємо вам позицію СЕО у чинній компанії. Може, ми запустимо з вами бізнес завтра або через 5 років, або запропонуємо вам участь у борді.

Словом, давайте знайомитися.

Автор: Артем Бородатюк, CEO Netpeak Group

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук