Через одрук мільйони військових імейлів США 10 років поспіль потрапляли до Малі

Читати на RU

Через помилку мільйони електронних листів, пов’язаних із військовими питаннями США, протягом десяти років потрапляли до Малі, західноафриканської країни та союзника росії. Про це пише Financial Times.

  • Проблема виникла тому, що замість військового домену .mil користувачі помилково набирали домен .ml, тобто, малійську доменну зону. Через одрук в одну букву мільйони листів, що стосувалися військових тематик, потрапляли до інших адресатів.
  • Про це виданню повідомив голландський підприємець Йоханнес Зурбір, який займається адмініструванням домену верхнього рівня Малі .ml. Це тривало роками, попри його постійні спроби повідомити про це урядові США.
  • Коли він помітив запити на неіснуючі домени по типу army.ml або navy.ml, він налаштував систему, яка перехоплювала ці листи, вона досить швидко перевантажилася і припинила роботу.
  • Лише з січня 2023 року підприємець перехопив 117 000 листів, відправлених не за адресою. Кілька з них містили чутливу інформацію про ВПК США: медичні дані, дані документів, списки персоналу на військових базах та фото таких баз, звіти інспектування військових кораблів, списки їхніх екіпажів, податкові записи тощо.
  • Деякі з цих листів висилали самі військові, а також підрядники, що працювали з американськими військовими та розвідкою. Наприклад, один із листів за 2023 рік містив маршрут генерала Джеймса Макконвілла, голови штабу армії, під час його візиту до Індонезії. Зокрема, у листі були номери готелів, деталі про отримання ключів від номеру генерала у готелі Grand Hyatt Jakarta.
  • Зурбір недовго зможе перехоплювати ці мейли, днями його 10-річний контракт із урядом Малі завершується і уряд країни отримає доступ до цих імейлів. росія має військовий контингент у Малі, а ПВК «Вагнер» намагається використовувати країну як одну із точок у маршруті доставки військових товарів до України.
  • Міністерство оборони США повідомило виданню, що займається цим питанням.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук