РРО друкували фіскальні чеки, але не проводили операції. ДПС викрила схему

Читати на RU

Державна податкова служба України викрила низку підприємців в Києві та Харкові, які ухилялися від сплати податків, використовуючи модифіковані РРО/пРРО. З допомогою спеціального програмного забезпечення вони могли видавати покупцям фіскальні чеки з реальними реквізитами, але при цьому не передавати інформацію про ці операції в податкову – таким способом ухиляючись від оподаткування готівкових операцій. 

Про це повідомляє прес-служба ДПС.

В чому полягає схема

  • В рамках перевірок в Києві виявили мережу магазинів, у якій під час продажу товару за готівку видавалися чеки, що імітують фіскальні.
  • Ці чеки були створені за допомогою традиційного РРО із зазначенням всіх необхідних реквізитів (фіскальний номер РРО, заводський номер РРО тощо), що належать реальному зареєстрованому в податковій РРО.
  • Однак інформація про ці операції не надсилалась до Системи обліку даних РРО

Таким чином, покупці не здогадувались, що операція проводиться з порушенням податкового законодавства – адже їм на руки видали «фіскальний чек», який важко відрізнити від справжнього.

Що відомо про порушників

  • У червні – липні 2023 року в Києві ДПС провела 7 перевірок мережі магазинів. Назва мережі не розкривається.
  • В результаті зʼясувалося, що повз податкову пройшли операції продажу товарів (у т. ч. підакцизних) за готівку на загальну суму понад 6,3 млн грн.
  • Всі ці операції були проведені через спеціальне ПО з видачею підроблених фіскальних чеків.
  • Податкова встановила, що показники середньодобового виторгу мережі збільшились на 23%, при цьому середньодобові готівкові розрахунки зросли в 10-15 разів.
  • За схожою схемою працював також ФОП у Харкові. Він використовував модифікований пРРО для приховування реальних доходів від оподаткування. 

Інформація про порушників передана до правоохоронних органів.

Як перевірити фіскальний чек

Споживачі можуть самостійно перевірити справжність виданого фіскального чеку з допомогою спеціального онлайн-сервісу ДПС. Для цього потрібно ввести номер, дату видачі та суму, зазначені на чеку.

Якщо чек справжній, він буде знайдений в базу ДПС. Зазначимо, що чеки, видані традиційними РРО, оприлюднюються не пізніше наступного робочого дня.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук